Кой е годишен шампион в класацията на Министерство на културата

Софийска опера излезе начело в годишната класация на Министерството на културата за 2014 г. В сайта на висшето арт ведомство бе публикувана таблица, в която институтите са оценени по точки, без да се уточняват конкретните линии, които се следват по въпросното оценяване. Сайтът „Площад Славейков“ откри някои от критериите, формирали крайния резултат, но признава, че те не са достатъчни, за да се анализира защо не само Софийска, а и някои други опери имат по-високи показатели от най-търсеното изкуство у нас – театъра. Според изчисленията на специалистите в министерството кукленото изкуство у нас е по-ефективно от драматичното.
Критериите, по които са класирани културните институти са приходите от билети, броят на новите заглавия в репертоара, присъствието на съвременни автори и образователни спектакли, участията на родни и чужди фестивали, номинациите и наградите, участията в международни програми и проекти, броят зрители със закупен билет, средната възраст на трупата, постъпленията на средства от спонсорства, дарения, състоянието на материално-техническата база и прочие.
По тези стандарти Софийска опера са фаворит сред арт институтите в сценичните изкуства със 131 точки. Следва я Кукленият театър в Стара Загора със 119 точки. Бронзът е за Държавна опера Русе със 115 точки. По-надолу са операта в Бургас със 113 точки и едва на пето място се появява драматичен театър – Народният, със 112 точки.
Отлична е оценката на Софийската филхармония. След тях изпъква Драматично-кукленият театър на Хасково, ръководен в продължение на 15 години от настоящия зам.-министър на културата Боил Банов. Неговият театър е оценен от експертите в министерството със 106 точки – колкото имат Театър „Българска армия“ и кукленият театър в Сливен. Под тях са Драмата в Пловдив и Театрално-музикалният продуцентски център във Варна.

Вижте кои попаднаха в Топ 10 в културата:

1. Софийска опера и балет – 131 точки

2. Куклен театър Стара Загора – 119 точки

3. Държавна опера Русе – 115 точки

4. Държавна опера Бургас – 113 точки

5. Народен театър – 112 точки

6. Софийска филхармония – 110 точки

7. Сатиричен театър, Театър 199 – 107 точки

8. Драматично-куклен театър Хасково, Театър „Българска армия“, Куклен театър Сливен – 106 точки

9. Драматичен театър Пловдив – 105 точки

10. Театрално-музикален продуцентски център Варна – 104 точки.

Никой не е достигнал максималният брой от 150 точки. До 106 точки оценките се водят отлични, от 105 надолу – добри, средни – от 74 надолу, като слаба е определена единствено работата на Драматичния театър в Благоевград, където преди дни бе свален от директорския пост Рашко Младенов.

Comments

comments