Кои са най-пристрастяващите храни

Около 20% от хората в света страдат от пристрастявания, свързани с храненето, пише Authority Nutrition.
Хората, които страдат от хранителни зависимости, не са в състояние да контролират консумацията си на определени храни. Въпреки това човек не може да се пристрасти към всяка една храна. Някои храни са по-пристрастяващи от други.
Учени от университета на Мичигън изследвали хранителните пристрастявания при 518 души. Те използвали скалата за хранителна зависимост на Йейл (YEAS). Всички участници получили списък с 35 храни, обработени и необработени. Те класирали колко вероятно е хората да имат проблеми с всяка от тези храни по скала от 1(непристрастяващи) до 7 (силно пристрастяващи). Между 7 и 10 процента от участниците в изследването са диагностицирани с хранително пристрастяване. 92% от участниците са имали зависимо хранително поведение спрямо някои от храните. Те многократно са имали желание да спрат да ядат тези храни, но били неспособни. Не е изненадващо, че най-пристрастяващи се оказали обработените храни, обикновено с високо съдържание на захар, мазнини или двете заедно.

Най-силно пристрастяващи храни:
Шоколад
Чипс
Бисквити
Сладолед
Пържени картофи
Чийзбургери
Газирани напитки със захар
Торта
Бекон
Пържено пиле
Хлебчета за хамбургери (без нищо)
Пуканки (с масло)
Зърнени закуски
Желирани бонбони
Пържоли
Кифли

Най-слабо пристрастяващи храни:
Краставици
Моркови
Боб (без сос)
Ябълки
Броколи
Банани
Сьомга
Царевица (без масло или сол)
Ягоди
Зърнени блокчета
Вода
Крекери (чисти)
Солети (обикновени)
Яйца
Ядки

Накратко: Най-пристрастяващи са най-обработените храни с високо съдържание на захар и мазнини. Най-малко пристрастяващи са целите, необработени храни, без добавена захар, мазнини, сол и овкусители.

Comments

comments