Кога се пие пробиотик – съвети от Ревита

Пробиотиците са непатогенни и непродуциращи токсини живи микроорганизми, които са полезни за хората и осигуряват благоприятен ефект върху тялото на човека, когато се консумират системно.

Основните пробиотични микроорганизми включват лактобацили (Lactobacillus), бифидобактерии (Bifidobacterium), бактерии на пропионовата киселина (Propionibacterium), стрептококи от вида Streptococcus thermophilus, бактерии от род Lactococcus, както и спорообразуващи бактерии, особено от рода Bacillus.

Функциите им включват превръщането на фибрите в късоверижни мастни киселини, синтез на определени витамини и поддържане на имунната система на организма. Използването на пробиотици може да помогне за увеличаване на полезните бактерии.

Според експертите от онлайн магазин Ревита те могат да се използват под формата на хранителни добавки или да се приемат по време на хранене от ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле и кефир, които са едни от най-ефикасните.

Кога пробиотиците могат да помогнат

Има някои случаи, в които е добре да приемате пробиотици. Най-известните от тях са:

  1. Запек

Пробиотиците са ефикасни за облекчаване на дефекацията. Revita.bg обръщат внимание, че съществуват редица проучвания, показващи, че добавянето на определени пробиотични щамове, може да намали запека както при възрастни, така и при деца.

При синдром на раздразненото черво е възможно да има промяна в честотата на изпражненията, както и такива прояви от типа на подуване на корема, повишено образуване на газове, гадене, както и болки в стомаха. Редица изследвания показват намаляване на тези симптоми при прием на пробиотици.

  1. Диария

Някои проучвания са установили, че пробиотиците намаляват честотата на изпражненията при диария, свързана с инфекция, която възниква при хранително отравяне и гастроентерит, или така наречения „стомашен грип“.

Друга често срещана причина за диария е употребата на антибиотици. Когато антибиотиците убиват лошите бактерии, причиняващи инфекцията, добрите такива също се унищожават. В резултат на такова нарушение на чревната микрофлора е възможно развитието на възпалителен процес в червата, придружен от диария.

  1. Отслабване

Балансът на микроорганизмите в червата може да повлияе на телесното тегло. Пробиотичните добавки за пиене могат да бъдат полезни за отслабване и по-добро здраве. Определени щамове бактерии могат да намалят усвояването на мазнини и по този начин да повлияят на теглото.

  1. Психическо здраве

Колкото и странно да звучи, съществува силна връзка между здравето на червата и мозъка. Микроорганизмите в дебелото черво ферментират несмилаеми фибри в късоверижни мастни киселини, които подхранват червата. Тези съединения могат също така да имат доста добър ефект върху нервната система, включително мозъка.

  1. Сърдечно-съдови заболявания

Употребата на пробиотици може да помогне за намаляване на риска от проблеми със сърцето. Определени бактерии в киселото мляко или пробиотичните хранителни добавки могат да доведат до намаляване на „лошия“ LDL (липопротеин с ниска плътност) холестерол и повишаване на „добрия“ HDL (липопротеини с висока плътност) холестерол. Проучванията установяват, че пробиотиците водят до умерено понижение на LDL холестерола, леко повишаване на HDL, както и намаляване на триглицеридите.

Пробиотиците също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Има изследвания, които показват, че приемът на пробиотични хранителни добавки може да нормализира и подпомогне микрофлората на стомашно-чревния тракт, което ще повиши защитата на организма срещу алергии, различни инфекции и рак. 

Редица щамове, които са част от нормалната чревна микрофлора, намаляват риска от развитие на респираторни заболявания и екземи при деца, както и инфекции на пикочните пътища при възрастни жени. В допълнение, пробиотиците намаляват възпалението, което е известен рисков фактор за много заболявания.

Ефективност

Те могат да имат доста благоприятен ефект върху здравето. Не може да се очаква да имат голяма полза, ако диетата ви е небалансирана и нездравословна или ако пренебрегвате физическата активност. В допълнение, въпреки че тези добавки са безопасни в общия случай, те могат да причинят вреда на хора, които имат нарушения на имунната система, включително тези, свързани със заболявания или прием на лекарства. Затова е задължителна консултацията с вашия лекар, преди да решите да започнете приема на пробиотици и пребиотици. 

Наличието на здрав чревен микробиом е изключително важно. Докато изследванията в тази област все още продължават, има доста доказателства вече за това, че пробиотиците имат благоприятен ефект върху редица физически състояния и могат също да помогнат за подобряване на цялостното здраве и качеството на живот.

Comments

comments