Ковидните легла в МБАЛ – Гоце Делчев пред изчерпване, транспортират болните в Благоевград

Ковидните легла в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев са пред изчерпване, поради което нуждаещите се от хоспитализация ще бъдат насочвани към другите болници в областта – в Сандански, Разлог и Благоевград. За това се разпореди директорът  на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов със заповед, която е в сила от вчера. Транспортирането на нуждаещите се от хоспитализация ще става със специализиран автомобил на ЦСМП с придружаващ медицински екип от МБАЛ – Гоце Делчев след диагностично уточняване на пациента с тест за Ковид-19, изготвена медицинска документация и предварителна договорка с приемащата болница.

„Ковидните отделения са пълни. Интензитетът е висок – един се изписва, друг постъпва. Приемат се болни в инфекциозно, вътрешно, в половината от детско, в част от акушеро-гинекологично отделение, в ортопедично отделение, а пациенти с травми се настаняват в хирургично. Все още има няколко свободни легла, но ситуацията е динамична и до довечера може да бъдат заети. При запълване на капацитета на ковидните легла ще транспортираме болни в Благоевград“, коментира за „Струма“ тежката ситуация зам. управителят на МБАЛ – Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов.

Ангел Тонгов

Той добави, че повечето от медиците в МБАЛ – Гоце Делчев са повторно заразени с Ковид-19. „Лекари, медицински сестри, санитари, които са преболедували и ваксинирани, са с позитивни тестове. Никога не сме имали толкова много заразени медици. Добрата новина е, че повторната коронавирусна инфекция преминава по-леко и това се дължи най-вече на ваксините“, категоричен е д-р Ангел Тонгов.

В пика на петата ковидна вълна сред хоспитализираните има и деца, като и при тях заболяването протича без тежки усложнения. „В детско отделение се лекуват 6 деца с коронавирус, като днес изписахме две. Основно постъпват с висока температура, по-рядко са с пневмонии. Лечението е симптоматично, а когато се наложи – антибиотично”, добави педиатърът д-р Тонгов.

„Нямаме тежко болни в интензивното отделение, които да са стигали до интубиране. Надявам се това да е последната сериозна вълна, както прогнозират водещи лекари и учени, за да няма повече толкова блокирани отделения“, заяви д-р Тонгов, който също след изкаран коронавирус и две ваксини в началото на месец януари е бил с положителен тест, но много леко и бързо е минал през инфекцията.

102-ма са болните с коронавирусна инфекция в МБАЛ – Гоце Делчев, като 4-ма са в реанимация според справката на РЗИ.

104-ма са хоспитализираните с Ковид-19 в МБАЛ – Благоевград, като 12 са в реанимация, а в болница ПУЛС са 37, като 1 е на интензивно лечение, в тубдиспансера са 14, в онколницата – 7.

В Югозападна болница са хоспитализирани 79 души, 8 са в реанимация, в МБАЛ – Разлог болните са 55. Свободните легла за неусложнени случаи са 90, а за интензивни – 14.

Заразната заболеваемост в Благоевградска област е 2523-ма на 100 000 души население за 14 дни, като новите случаи на Ковид-19 към вчерашна дата бяха 682. Под домашна карантина са 7118 лица. Общият брой ваксинации е 143 435, със завършен курс са 70 128, поставените бустерни дози са 18 824.

в.Струма

Comments

comments