Кмет ежедневно носи бира на 104-годишна жена в родопско село

Баба Китка на 28 юни ще отпразнува своя рожден ден с любимата й бира. Но не това е водещото в новината, колкото фактът, че бойната старица, почитателка на пивото, ще празнува своя 104-и рожден ден!
За странния феномен с дълголетницата разказа пред „България Днес“ кметът на живописното селце Недялко Богутев. Именно той е човекът, който ежедневно купува от селския магазин бутилка бира и я носи в къщата на столетницата, родена през далечната 1911 г.
Мнозина се учудват на неочакваната рецепта за дълголетие, която сама измислила трудолюбивата баба Китка. Наред с бирата ежедневно тя яде и много плодове и зеленчуци.
„За нея се грижат най-вече 77-годишният й син Вергил и 80-годишната й дъщеря Недялка. Баба Китка взима 160 лв. пенсия. Какво да ви кажа – принудително оцеляване е това“, разказва кметът на селото, в което постоянно живеят около 80 човека, като лятото стават двойно повече.
Баба Китка е отгледала 3 деца, има 10 внуци, 17 правнуци и 8 праправнуци.
В последните години краката я болят и не чува много добре. Иначе още шета вкъщи и градината, хвали я кметът.
Именно в Кожари е живяла и най-старата българка. Севделина Кичукова доживява до цели 115 години и жителите на селото продължават да говорят с плам за нея, макар да е напуснала този свят преди около двадесет години, споделя още Недялко Богутев.

Comments

comments