Кмет готов да чисти след туристите

Кметът на Обзор Христо Янев предприе нестандартна кампания срещу хората, които изхвърлят отпадъците си където им падне и замърсяват природата. Той изработи специални табели с послание, което провокира нарушителите сами да почистят боклуците си. Големият проблем на Обзор е чистотата в отбивките на главния път Бургас-Варна, особено през лятото, когато трафикът е по-голям и хората си изхвърлят боклуците където сварят.
“Пробвахме в годините различни варианти и канавки правихме, и запръстявахме, и почиствахме, но се видяхме просто в ужас”, заяви пред БНТ кметът на Обзор Христо Янев. За да прекъснат порочната практика, от кметството вземат нестандартно решение. Поставят табели, на които изписват телефона на кмета и посланието – “Уважаеми пътуващи, след като си изхвърлите отпадъците и замърсите природата, моля да ми се обадите лично, за да дойда и да ги изхвърля вместо вас”. “Първоначалната идея и на нас ни беше интересна, в последствие се получи така, че имах множество обаждания и ми дойде малко повече, но когато има полза от всичко това, в крайна сметка всичко се нарежда и е наред”, уточни Христо Янев.

Общо четири табели има поставени на всяка отбивка извън града, която е в землището на Обзор. Важен е ефектът, казват жителите. И уточняват, че месец след поставянето на новите табелите с телефонния номер на кмета, пътят Бургас-Варна е по-чист.

Comments

comments