Кметът Румен Томов даде отчет пред медиите за ситуацията с COVID-19, новите проекти и проблемите на ОбС-Благоевград

Кметът инж. Румен Томов даде  пресконференция днес, на която разясни ситуацията, в която се намира община Благоевград в борбата с COVID-19, новите проекти, по които се работи и процедурите, които се обжалват.  

Пред медиите той коментира още и проблемите на ОбС-Благоевград, които доведоха до отлагане на заседанията на постоянните комисии.

 

Ситуацията с коронавируса

50 са хоспитализираните заразени с коронавирус в Благоевград,  каза днес на пресконференция кметът Румен Томов.

Той потвърди още, че 17 души от Ансамбъл „Пирин” от 83-членния състав са заразени с COVID-19. Всички техни колеги и ръководители са тествани, а днес се очакват резултатите им.Томов  обясни, че в последните 10 дни се наблюдава ръст на приетите в болнични заведения с около 25%, което е тревожна тенденция.

„Притеснени сме от ситуацията,  утре свиквам Общинския кризисен щаб. Досега сме получили само 10 литра спирт от държавата и ни е изключително трудно ни е финансово.“, каза кметът Р. Томов.   Община Благоевград е похарчила около 340 000 лева от началото на пандемията с коронавирус, по думите му.

По думите му, три пъти от общинската администрация са правени искания към държавата за отпускане на средства за подпомагане дейността на общината за справяне с коронакризата. Отговор няма и до момента.

На въпрос дали ще бъде затворен пазара в града, Томов заяви, че подобни мерки няма да се взимат.

Обществени поръчки и проекти

Румен Томов отчете, че са спечелени проекти от община Благоевград на стойност 5,5 млн. лв.,  още няколко на стойност 5,6 млн. лв. са на етап оценка, като се чака и одобрение по проект за изграждането на 3 детски градини, една професионална гимназия и надстрояване на едно от училищата в града за 6,6 млн. лв. Той обясни, че дава тази информация, с която се надява да се запознаят гражданите, в отговор на обвиненията, че общинска администрация не работи.

Кметът обясни, че дълговете, които завари екипът му са намалени с 10 млн. лева, което се дължи на сериозна финансова дисциплина. „Ще дам пример със събитията на 5-и октомври, когато отбелязахме празника на града. За всички съпътстващи мероприятия сме похарчили 39 440 лв., в което са включени и изграждане на нов паметник, както и събитието на Центъра за личностно и творческо развитие. За сравнение – миналата година за същия повод са похарчени 98 000 лв.“, обясни Томов. По повод празника на града той подчерта още, че е останал разочарован от отразяването на подобна важна дата от историята в държавната телевизия, за което смятат, да изпратят протестно писмо.

Томов каза още, че поръчката за прелеза в кв. Грамада се обжалва в КЗК от „Благоустройствени строежи“, което ще забави значително реализацията на проекта, от което губещи са само жителите на квартала. Кметът съобщи, че друга поръчка, която се отнася за фестивала „Милениум“ и беше обжалвана в КЗК, вчера е спечелена от община Благоевград. Той подчерта обаче, че заради напредване във времето, вероятно фестивалът няма да се проведе до края на годината.

“ Призовавам  всички благоевградските фирми, да кандидатстват, когато обявим обществена поръчка, защото към момента кандидатстват фирми от всички краища на страната, а е важно и местния бизнес да участва. Чувам, че се пита с кои фирми работи община Благоевград- отговорът е с всички, които кандидатстват. Няма предпочитани и толерирани.“, заяви Томов.

Инфраструктура

По отношение на проблемите с инфраструктурата в града и околните села, градоначалникът обясни, че до момента са закърпени 6200 кв.м. дупки на територията на общината.

ОбС-Благоевград и проблемите с назначенията

Вчера стана ясно, че постоянните комисии към ОбС-Благоевград са с отложени заседания този месец, заради липсата на назначен 3-ти технически сътрудник и юрист, според писмо на председателя на ОбС-Благоевград Андон Тодоров.

На пресконференцията днес секретарят на община Благоевград Мария Стойнева обясни, че има внесени няколко доклада по темата от Тодоров, на които той е получил отговор и обяснение за ситуацията. “ Има минимални изисквания, които юристът, който трябва да се назначи да покрива, едно от тях е поне 1 година опит и практика. Предложената от Тодоров кандидатура не отговаря на това иискване. Имайте предвид, че този юрист може да се наложи, да представлява ОбС пред ВАС, за целта също ще трябва да има определен стаж.“, обясни Стойнева. Тя обясни още, че предишният юрист Петя Гюрова, която напусна в края на август ОбС-Благоевград е имала необходимия опит, но в заявлението за напускане е описала, че председателят е иразявал постоянно несъгласие с правните и съвети и констатации, както и е поставял под съмнение знанията и.

Що се отнася до техническия сътрудник, Стойнева подчерта, че в този състав екипът сътрудници работи от години и се справя с работата.

“ Да, щатовете са 3, но това не означава задължително да бъдат запълнени.“, каза кметът по темата.

По отношение на ОбС-Благоевград, Томов каза, че е останал изненадан от проформа- фактура за 10 833 лв. за хотелско настаняване в петвезден хотел в Сандански, за семинар на съветниците, за който по-рано излязла информация в медиите, че ще бъде платен от самите съветници. “ Когато някой говори пред медиите, трябва да е внимателен и да не подвежда. Този семинар има три теми, което означава, че вероятно ще има и лектори, за чиито разходи,  по всяка вероятност също ще получим фактури. „, допълни Томов.

 

Comments

comments