Кметът на Симитли: „Никой не вярва на фалшивите и срамни експертизи, според които няма виновни за миньорите в „Ораново“

„Никой от Община Симитли не вярва на фалшивите и срамни експертизи, според които няма виновни за смъртта на четиримата миньори от рудник „Ораново“. Това обяви кметът на Община Симитли – Апостол Апостолов.
С постановление от 1 юни тази година, Окръжна прокуратура – Благоевград е прекратила наказателното производство за причиняване на смъртта на четиримата миньори от рудник “Ораново”, поради липса на извършено престъпление. На 10 юли, съдебен състав при Окръжен съд -Благоевград е потвърдил, като правилно и законосъобразно постановлението на прокуратурата. И в двата постановени акта, магистратите са се позовали основно на изготвената по досъдебното производство експертиза, според която не са открити преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд, както и че лицата са починали при причинена от тях професионална непредпазливост.
Припомняме трагичния инцидент от 16 юли 2013г. Тогава 64-та подетажна събирателна галерия в рудник „Ораново” изтича кал с вода и едри скални късове, като затлачва профила на изработката в 160-тия метър. При срутването на близо 270 кубика земна и скална маса загинаха четиримата миньори Иван Лазаров, Асен Стойнев, Христо Младенов и Николай Михайлов. По време на дейностите по разкриване на затрупания тунел намери смъртта си и 49-годишният шлосер Асен Грънчаров от Благоевград, който получи инфаркт по време на издирвателните мероприятия.

Comments

comments