Кметът на Симитли Апостолов в битка за ремонт на Тросковския манастир и църквата в село Мечкул

Кметът Апостол Апостолов се бори с бюрокрацията, за да възстанови старите сгради. Община Симитли търси начини за ремонт на църква и манастир. „Време беше да се облекчи тази процедура, тъй като имаше много бюрократични пречки. Комисия от Националния институт за недвижимо културно наследство ни провали 2 проекта за милиони левове за запазване и развитие на културно-историческото наследство” каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Но общината не се е отказала да възроди славата на Тросковския манастир в района на Коматинските скали и на древната църква в село Мечкул. Целта на местната власт е не само съхранението и възстановяването на тези два обекта, но и изграждането на различни атракциони край тях, за да се привличат туристи от страната и чужбина. „Ходих при двама министри на културата, те признаха, че не могат нищо да направят и да се разберат с ръководството на Националния институт за недвижимо културно наследство. Тези хора там вредят, а не помагат да запазим националното си недвижимо имущество. Дано наистина ни позволят да търсим финансиране, а не да зависим от волята на други”, каза още кметът на Симитли. Много бързо може да се реши за реставрация на паметник с местно значение, ако това решение е в компетенциите на общинския съвет. „Местният парламент се подчинява на правила и закони. Всяко решение се контролира и санкционира от областния управител. Затова може да се дадат повече правомощия на общините, за да се решават по-бързо проблемите на хората и на местната власт”, смята Апостолов.

Тросковският манастир в Малешевска планина е уникален, събарян и опожаряван няколко пъти, но оцелял през вековете. Основан е по времето на Втората българска държава. Днес е запазена църквата, възобновена в този вид през 1906 г., както и част от зидовете на жилищните сгради на монасите. Манастирът „Свети Архангел Михаил“ е построен през 1149 година, сочат запазени писмени данни. Правен е по уникална технология.Древните майстори споявали камъните с хоросан, напоен с мляко за по-голяма здравина. Предполага се, че слагали още захар и яйца. Манастирът е в долината на Стара река. Опожаряван е 3 пъти от турците. Днес от него е останала само църквата. През 2007 г. храмът е реставриран със средства на община Симитли. „Но искаме да вдигнем манастира в някогашния му вид, за да го превърнем в световна туристическа дестинация”, разкрива кметът.

Comments

comments