КМЕТЪТ НА САНДАНСКИ, АНДОН ТОТЕВ СИ КУПУВА ГРЪЦКИ ОСТРОВ

Във вчерашния си брой гръцкия вестник ‘Алетри’ в статия озаглавена „Български кмет сред купувачите на гръцки острови“, съобщава за закупен остров в Егейско море с площ 3,2 кв.км. от български кмет. Името на новия собственик на острова не се съобщава, само е упомената сумата,за която е продаден: 17,2 млн. евро. От достоверен източник в южната ни съседка се получи информация в агенция БГНЕС, че въпросния български купувач е кметът на община Сандански – Андон Тотев. Името на скандалния градоначалник нашумя покрай списъка, в който бе прочетено името му в сутрешния блок на btv от кмета на Хасково, Георги Иванов за корумпираните кметове, които предстои да бъдат проверявани от българската прокуратура.
Андон Тотев е трети мандат кмет на общ. Сандански и се счита за най-богатия сред българските кметове, като по неофициални данни състоянието му се оценява на 57,3 млн. евро. Наскоро бяха изнесени данни за прехвърлени негови авоари от кипърски офшорни банки в швейцарски такива, където в момента учат и двамата му внука. 72-годишния местен олигарх, превърнал се в символ на феодалната кметска власт в България наскоро обяви кандидатурата си за четвърти пореден мандат. Основният му мотив вероятно е предстоящото изпълнение през 2016-та г. на апетитния крупен проект за „Водния цикъл“ в града, спечелил безвъзмездно финансиране от ЕС по ОП „Околна среда“ за 52 млн. лв.
Под сурдника се говори, че като изпълнители на този проект се подготвят фирми от бизнес-обкръжението на кмета, сред които са и строителните фирми на депутата от ДПС Делян Пеевски, който се счита за основния опекун на мастития феодал,вероятно пазещ го с широко-разтворен политически чадър от най-високо ниво. Наскоро, един от претендентите му в предстоящата предизборна битка за кметския стол обяви, че за 12-годишното властване на Андон Тотев, през общината са превъртяни над четвърт милиард лв., без да е ясно къде са влагани. В прокуратурата са внасяни десетки сигнали свързани с източване на огромни суми публични средства от нагласени обществени поръчки, разпродажба на общински имоти и др. Освен със символични глоби и парични санкции от КЗК и ВАС, други по-сериозни обвинения и присъди не са се стоварвали все още върху санданския градоначалник. „Публична тайна в Санденски е, че представители на родното ни правораздаване са обилно и регулярно гощавани от него с тлъсти рушвети и подаръци, за да си затварят очите пред явни закононарушения и тъмни сделки“, коментират жителите на южния град.

Comments

comments