Кметът на Гърмен: Общината няма възможност да предостави жилища на ромите

Община Гърмен няма възможност да предостави жилища на ромското население. Това каза пред Фокус кметът на общината Минка Капитанова. Според нея събарянето на незаконните ромски постройки в Гърмен няма да реши кардинално проблема.
„Дори и да се намерят места за настаняване, те ще бъдат временно решение на проблема, така че ромите трябва по най-бързия начин законово да строят къщи. Освен това, аз вчера изявих силно желание чрез областния управител да направим спешна среща с министър Павлова, защото имаме голям проблем със земята.
Процедурата създава омагьосан кръг. Някои дори и да искат да си закупят земята не могат да го направят. Ние сме спрели закупуването, защото други хора предявяват претенции за обезщетения, тъй като още когато са били оземлени през 1997 година, а след това и през 2002 година, земите им са върнати обратно на държавата“, поясни кметът на Гърмен.
Минка Капитанова допълни, че е възможно събарянето на незаконните постройки да доведе до ескалация на напрежението.
Най-големият проблем според кмета е невежеството на ромското население. Капитанова заяви още, че общината не е задължена по закон да осигури жилища на хората, чиито незаконни къщи са били съборени, но от хуманна гледна точка циганите не трябва да бъдат оставени на улицата.

Comments

comments