Кметът на Банско свика спешна среща заради безобразията по улиците на града

По инициатива на кмета на община Банско Георги Икономов се проведе работна среща с органите на МВР във връзка с подобряването на безопасността на движение в общината. На нея присъстваха председателят на Общински съвет – Банско, началникът на сектор Пътна полиция към Областната дирекция на МВР – Благоевград, Данаил Стоицов и началникът на Районното управление в града, Иван Попов.

Повод за събирането стана трагичния инцидент с Наталия Тимчева, жителка на града, чиято смърт бе причинена от водач на МПС на връх 8 март.

Като спешни мерки бяха очертани въвеждането на видео наблюдение в града – мобилна камера ще бъде предоставена на пътните патрули, която ще контролира пътния трафик на натоварените възли.

В рамките на законовите правомощия на общината ще бъде увеличено и сътрудничеството при репатриране на неправилно спрели превозни средства, които създават предпоставки за инциденти, както и ще бъдат поставени допълнителни изкуствени неравности и светлинна сигнализация в натоварените участъци с установено повишено преминаване на пешеходци.

Тези участъци включват ул. Патриарх Евтимий в района на автогарата, ул. Глазне в района на дървения мост, ул. Явор и други.

Икономов заяви, че до края на деня ще изпрати писмо с две предложения до министъра на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР Георги Костов, както и председателя на парламентарната комисия по вътрешни работи, г-н Цветан Цветанов, с искане да бъде намерено нормативно решение за осъществяване на възможността общините да закупуват камери за видео наблюдение и измерване на скоростта и връщането на част от средствата, събрани от глоби към общинските бюджети.

Другият апел в писмото е да бъде увеличен съставът на служителите на МВР в Банско чрез повишаването на категоризацията на районното управление. Броят на полицейските служители в града не отговаря на натовареността с оглед на концентрацията на многохиляден поток от туристи и работещи в курорта.

В края на срещата градоначалникът апелира отново към всички жители и гости на града да спазват правилата за движение по пътищата, да проявяват отговорност и толерантност към другите, както и да сигнализират при нарушения на денонощния дежурен телефон на полицията 0749/88660 и на телефон 112.

Comments

comments