Кметът Апостолов повали мечката пред кметството в село Сушица на Сурва

13 години планинското село Сушица почита Сурва по стар стил и възобновява традициите. Традицията в селото повелява на 14-ти януари кукери със звън на чанове да прогонят злото и да орисат с добро.

Дворът на кметство Сушица прие скъпи гости, кукери, които носят само добро. Кметският наместник на селото Георги Митрев и кметът на община Симитли- Апостол Апостолов посрещнаха единствената кукерска група, която е предвождана от папа и поп, булка и младоженец. Изненада за всички бе кметът на Калофер Румян Стоянов, който е запален родолюбец, заедно с двама гайдари и той самият с тъпан в ръце съпроводиха кукерската група. Кметът Апостолов по традиция бива газен от мечката на село Сушица, тази година обаче, кметът повали мечката на поляната пред кметството и изненада всички присъстващи. Дълги хора и весела глъчка се разнесоха в селото, което пази изконните традиции и показва българщината на младото поколение.

Десетина кукера бяха част от групата, а най- малък беше Митко на седем годинки, който бе пропуснал училище, защото обича сурва. Трибагреника развяха кметският наместник на Сущица и кметът Апостолов и наградиха групата за това, че продължават традициите и ги пазят ревностно.

Кукерската група от село Железница също почита Сурва по стар стил и цял ден обикаля селото. Дълго хора, старци, мечка и мечкар, младоженци и кукери, облечени в кози кожи орисваха всяка къща за добро и благоденствие. Кметът Апостолов получи изпиране на връхната си дреха в „Пералнята на баба Вуна”, до късно вечерта кукерите обикаляха и орисваха селото.

Comments

comments