Кметове на бедни общини с коли от данъкоплатците за стотици хиляди левове

Кметове на малки общини са се обзавели с луксозни служебни автомобили за по над 100 000 лв., показва разследване на Нова телевизия, което ще бъде излъчено в неделя. То е направено на базата на справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки през последните 4 години. „Разследването не е правено на партиен признак, а следва списъка на агенцията“, съобщава авторът му, разследващият журналист Васил Иванов.
Кметът на община Балчик Николай Ангелов (б.р., независим, в момента е кандидат и за трети мандат), който се вози в луксозно БМВ за 150 000 лева с мощност от над 310 конски сили е рекордьорът на изследването. Поръчката е направена по точно определени спецификации, на които отговаря само един модел на престижната германска марка.
Авторът провежда интервю с кмета. Без да се свени, на въпрос не смята ли, че е неморално да купува толкова скъп автомобил с парите на данъкоплатци, вместо част от парите да отидат там, където е нужно, Ангелов отговаря: „Въобще не смятам, че е неморално“. На последващо питане на Иванов: „Защо в спецификациите в обществената поръчка е заложена екстра „Многофункционален кожен волан с възможност за смяна на скоростите?“, Ангелов отново му връща своето „аргументирано“ обяснение: „Защото дава възможност за по-добра динамика.“ А защо на кметът на Балчик му трябва кола с мощност над 310 конски сили? – също пита настоятелно разследващия журналист своя събеседник. „Защото така сме решили“, отговаря любителят на скъпите автомобили, според когото луксозната кола „говори добре“ за общината. Ангелов дори се опита да разкаже как автомобилът бил много полезен при воденето на преговори (?!).
Други общински кметове не са останали по-назад. Кметът на Созопол е с автомобил за 110 хил. лв., на Девня – с джип за 110 хил. лв., на Хитрино – също за 110 хил. лв., кметът на Козлево е броил 50 000 лв. за употребяван автомобил, неговият колега от Исперих е дал същата сума за БМВ Х6 втора ръка.

Comments

comments