Китай може да се включи във войната срещу „Ислямска държава“

Съединените щати не изключват възможността, че Китай може да вземе участие във военни операции в чужбина срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. Това заяви в сряда онлайн изданието Washington Times, позовавайки се на източници от американските военни кръгове.
Според тях, „Китай може да изпрати войски да участват в глобалния конфликт с ИД“. Както бе обяснено от един от представителите на американската армия, „Пекин е загрижен за нарастването на броя на терористи от Китай в редиците на групировката.“
Според американски данни, ИД призова китайските сепаратисти да се присъединят към действията им в Ирак и Сирия. В допълнение, китайските власти се притесняват, че ислямистите ще се опитат да разширят влиянието си в Синцзян в северозападната част на страната.
Как въоръжените сили на Китай биха могли да участват в операцията срещу ИД в чужбина, и откъде САЩ разполага с тази информация, Washington Times не споменава, а цитира военен представител на САЩ. Не е ясно и към кого ще се присъединят китайските сили – Русия или САЩ.
Според вестника, Китай едва ли ще се присъедини към международната антитерористична коалиция, ръководена от САЩ, срещу ИД в Ирак и Сирия. „По-скоро – китайските войници ще обединят услията си с руските военни, които правят мащабни бомбардировки в Сирия.“
На 30 септември 2015 г., руската авиация удари по терористични цели в Сирия, по искане на сирийския президент Башар Асад.

Comments

comments