Китайски милиардер дари цялото си състояние на благотворителна фондация

Китайският милиардер Ю Пан Лин оставя цялото си състояние в размер на 9,3 млрд. юана (над 1,3 млрд. евро) на благотворителна фондация. Това е първият китайски милиардер, който прави подобна постъпка, пише китайският всекидневник China Daily. Ю Пан Лин почина в неделя на 93-годишна възраст.
Хонконгският предприемач създаде истинска империя със своите хотели и недвижими имоти. Носещата неговото име фондация работи в областта на здравеопазването, образованието и помощта при катастрофи.
Според China Daily Ю е обявил още през 2010 г., че възнамерява да дари цялото си натрупано финансово състояние след своята кончина. „Ако моите деца са по-способни от мен, то тогава не е нужно да им оставям наследство. Ако те не са способни, то тогава многото пари ще са вредни за тях“, цитира го вестникът.
На 28-годишна възраст Ю Пан Лин мие тоалетни и спи на земята. С годините обаче се превръща в един от водещите китайски индустриални мениджъри.
Time Magazine го включва в списъка на хората, които правят най-много благотворителни дела. През годините той е дарил според различни оценки над 1 млрд. евро за проекти в сферата на образованието и здравеопазването. Самият той страда от болестта катаракта – заболяване на окото, което представлява помътняване на естествената леща.

Comments

comments