Китайският стил във вътрешния интериорен дизайн

Китайският стил във вътрешния интериорен дизайн, освен интересен и пищен, е изключително важен, поради факта че Китай, е прародина на повечето техники в това изкуство. Калиграфията е характерна за интериорния дизайн на Китай. Тя се променя от време на време, за да даде свежест на декоративния проект и също да подчертае неговата убедителност. По същия начин, една ваза с един клон на прасковен цвят или други цветя може да внесе много свежест в интериорното решение. Шкафове и сандъци за съхранение са от голямо значение и често се правят от камфорово дърво.

Важна особеност в къщите на северен Китай и Корея е нагрятата тухлена платформа, на която семейството спи или седи в студените зимни месеци. Производството на килими от възели от вълна от най-високо качество, без съмнение, извлечени от Персия, не могат да бъдат доказани дали са съществували в Китай преди 17-ти век, но може да направата им да е започнала и много преди това. Редки килими са навързани с коприна и злато, но тези от вълна са с наистина високо качество. Килимите за вътрешни стълби са с отличително китайски характер.

Нефрит и жадеит са издълбавани в Китай с много и различни цели. В ранните времена, елементи като бронз, били използвани главно за религиозни цели, но по-късно започнали да се използват за най-различни светски обекти, главно тези, предназначени за декорация на маси за учения, като вдлъбнатини и кутии за четка, мастилени плочи, водни пипети и маси.  Лакът се получавал от втвърдения сок на дърво и е бил широко използван за различни декоративни цели върху основа от дърво или по-рядко, конопен плат. Лак се използвал и за украса на структурни греди в интериора.

Емайлирането на метал е изкуство, което китайците, разпространили и в Европа, но в 18-ти век, особено, някои много големи бронзови съдове в различни декоративни форми, са били покрити с емайл с фигуративна техника.

 

Comments

comments