Кирил Петков с нови разкрития за схемата „ББР“

Три шокиращи примера за това как са раздавани пари от банката

Три шокиращи примера за начина, по който ББР е кредитирала големи компании, даде днес пред депутатите служебният министър на икономиката Кирил Петков. В момента Народното събрание изслушва министъра именно по темите за проблемите на скандалната банка.

Петков даде примерите без да назовава името на компаниите, облагодетелствали се от ББР, заради банковата тайна. Все пак подробности бяха казани. Например – фирма получава 150 млн. лв. кредит от банката, срещу който дава обезпечение в имоти. В договора обаче се казва, че компанията няма право да се разпорежда с имотите, докато не се изплати кредитът. Глобата? „Цели“ 5 хиляди лева. За кредит от 150 млн. лв.

Втори пример – отново за кредит от 150 млн. лв. Фирмата предлага обезпечение самото предприятия. Приходите на предприятието обаче са едва 1 млн. лв. на година. Ръководството на фирмата представя агресивен бизнес план, който щял да вдигне 28 пъти приходите и на база единствено на тази декларация, ББР решава, че няма проблем да даде 150 млн. лв.

Трето – 100 млн. лв. за дружество с финансови затруднения, което обаче предлага като обезпечение хубав имот, който може да покрие риска. В един момент обаче ББР привлича консултант, който разделя фирмата на две. Едната поема хубавия имот от обезпечение и взима малка част от кредита. Втората голяма част от кредита отива в компанията, която вече няма обезпечение. Петков обясни, че този кредит отива в прокуратурата.

Министърът обобщи, че 90% от портфолиото на банката е в 20 големи компании кредитополучатели.

Обяснението на Управителния съвет било, че така се генерирала печалба за банката. Фактите – ББР е на загуба за 2020 г. от 130 млн. лв. За първите шест месеца на тази година – 100 млн. лв. загуба.

И още нещо – Петков обясни, че „Управление на риска“ в банката не е опитвало да оценява риска, а точно обратното – да оправдава възможността за кредитиране на такива компании. Не е гледана свързаността на собственост.

Масов е случаят и на кредити с „балонно плащане“ – в края на матуритета се плаща главницата, а преди това – само лихвите. Такава възможност по принцип има във всички банки, но при изключително сериозно обезпечение над стойността на кредита.

Очаквайте подробности!

Comments

comments