„Килърите” се гласят ВКС да ги оправдае или да върне делото им

Членовете на групата за мокри поръчки”Килърите” са изпаднали във възторг, когато са научили кои съдии от ВКС ще си кажат последната дума по мегаделото. Това разкриха пред Фрог нюз познати до подсъдимия Георги Вълев, който се сдоби с доживотна присъда. Заседанието на най-висшата съдебна инстанция е насрочено за 12 декември т. г.

Причина за доброто настроение на осъдените на доживотен затвор е, че през 2011 година един от магистратите във въпросния състав върна за доразглеждане т. нар. Камчийско дело за убийството на двама души на по-долна инстанция. Подсъдимите от „Килърите” са споделили, че по идентичен начин може да се развият и при тях нещата. Основание да си мислят така им дава и фактът, че един от адвокатите по Камчийското дело е защитник на подсъдим и по „Килърите”. Евентуалното удължаване на процеса ще даде възможност на членовете на бандата да търсят нови вратички за спасение. Не е изключено те да продължат да търсят политическа и магистратска подкрепа, както правеха досега, с надеждата, че ще излязат чисти от ситуацията.

Магистрати с опит, обаче са категорични, че съставът, който ще гледа делото е с безупречна репутация и че „Килърите” си провят сметки без кръчмар. Ако ВКС потвърди решенията на предходните две инстанции, то Петър Стоянов-Сумиста и групата му ще получат възмездие за поредицата убийства, в които са обвинени. Става дума за екзекуциите на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, както и за нанасяне на телесни повреди на две лица, за два палежа и един взрив. В началото на тази година Варненският апелативен съд произнесе три присъди „доживотен затвор”. Те са за Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Съдът, обаче намали присъдите, дадени на първа инстанция на Янко Попов-Туцо и Райчо Стойнев, съответно от 17 на 15 години лишаване от свобода, и от 15 на 7 години „лишаване от свобода“. Апелативният съд не промени присъдата на Петър Атмаджов, която е 4 години „лишаване от свобода“. Двете предходни съдебни инстанции работиха под невиждан медиен натиск и публични манипулации. Въпреки това съдебните състави бяха категорични, че събраните доказателства срещу бандата на Сумиста безспорно я „заковават” за извършените тежки престъпления.

Comments

comments