КЗП с масови проверки на стоките за деца в началото на лятото

Комисията за защита на потребителите ще направи цялостни проверки на производителите, дистрибуторите и вносителите на скейтбордове, ролери и тротинетки, с цел да се останови до колко те са безопасни за потребителите.
Те започват именно сега, превенционално преди летните ваканции, период през който децата прекарват по-голямата част от времето си навън. При установяване на опасни стоки ще бъдат предприети необходимите мерки за изтеглянето им от търговската мрежа, обясняват от КЗП.
Ще се следи дали предлаганите в търговската мрежа скейтбордове, тротинетки и ролери отговарят на общите европейски изисквания и стандарти.
При скейтбордовете (за деца над 20 кг) дъската трябва да бъде изработена от материали, които не допускат подхлъзване, да няма остри и стърчащи части, а външната й линия да е със заоблени ръбове с минимален радиус 10 мм.
Тротинетките (за лица от 35 до 100 кг) и ролковите кънки (за деца над 20 кг) задължително трябва да бъдат придружени с препоръки за подходящите повърхности за карането им, както и с инструкции да бъде проверено правилно ли е регулирана системата за управление и дали всички съединителни елементи са здрави и надеждно закрепени, допълват от КЗП.
Инспекторите ще следят и дали има надпис, че се препоръчва използването на защитно облекло. Търговците ще трябва да представят пред контролния орган документи, че е направена оценка за съответствие с изискванията за безопасност преди пускането на продуктите на пазара.
От КЗП съветват и самите родители да проверяват за нередности в закупуваната от тях стока – най-важното между които е дали в тях се съдържат инструкции за безопасна употреба.
Председателят на КЗП Димитър Маргаритов каза, че в началото на летния туристически сезон ще бъадт направени проверки на безопасността на аквапаркове и атракциони. Инспекторите ще следят също категоризирани ли са хотелите и заведенията в морските курорти и отговарят ли предоставяните в тях услуги на дадената им категория.

Comments

comments