КЕВР ще обсъди поевтиняване на парното в 6 града

Намаление на цената на софийското парно от 73.98 на 68.67 лева за мегаватчас предвижда предложение на експертната група към енергийния регулатор, което ще се обсъжда на открито заседание днес.
Още шест града да плащат по-евтино, а други четири да останат със същите тарифи предлагат експертите на КЕВР. Причината за предложените по-ниски цени е намалението на цената на природния газ – основното гориво за топлофикациите.

С последното си решение за третото тримесечие на годината регулаторът определи цена на парното в София от 73.98 лева на мегаватчас без ДДС. Според новото предложение, за последните три месеца на 2015 година цената ще бъде 68.67 лева за мегаватчас без ДДС. За абонатите на „Топлофикация – Плевен“ също е предвидено намаление от 52.76 лева на мегаватчас на 51.02 лв. В Бургас клиентите ще плащат 46.36 лв., вместо досегашните 47.07 лева, във Варна предложеното намаление е от 69.10 на 67.86 лв. За абонатите на Топлофикацията във Враца е предложено намаление от 72.46 на 69.28 лева за мегават, във Велико Търново – от 78.06 на 75.35 лв., а потребителите на услугата в Разград ще плащат, вместо 72.42 лв., 69.30 лв.

За четирите града Габрово, Русе, Перник и Сливен обаче експертната група предлага запазване на сегашните тарифи. Прогнозираното намаление на цената на природния газ от 9.5 % за четвъртото тримесечие на годината е причината за предложените намаления. В доклада на експертите на Комисията се посочва, че сегашните цени на топлофикациите, които използват за основно гориво природен газ, са изчислени с цена на газа от предишното решение на КЕВР. Те посочват, че намалението на цената на газа води до намаление на разходите на дружества за производство на енергия и ако няма намаление в цените на топлинната енергия, то тогава дружествата ще имат допълнителен приход. На открито заседание днес ще бъде обсъдено предложението на работната група на регулатора.

Comments

comments