Катаджия осъди прокуратурата, след като беше оправдан за притежание на наркотици

Катаджията Зоран Стефанов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 10 000 лева за моралните вреди от незаконното обвинение и делото, което беше водено срещу него за притежание на наркотици.

Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС) (виж тук), който потвърждава решението на първата инстанция по иска на Стефанов, с който той е претендирал за обезщетение от 36 000 лева.

Стефанов беше арестуван на 8 декември 2011 г. при акция „Чистота“ на МВР и прокуратурата. 34-годишният тогава катаджия беше задържан на излизане от София, на път за Банско, в компанията на две жени, а в колата му беше открит скрит кокаин, както и в чантата на една от спътничките му.

След това се оказа, че служителят е бил следен в продължение на месец, през който са били записани множество разговори, в които според разследващите става дума за кодирани уговорки за доставка на наркотици. В тях обаче Стефанов говорел за доставка на „рибки“, „торти“ и „тикви“. По делото са били документирани комуникации като „А, бе, ай, стига глупости, не приказвай повече, стига”, “ То ни разбра цела София“, „едно прасенце иска да се видиме по-късно” и „ да минеме до Студентски град да видиме булката”. Именно от един от разговорите станало ясно, че компания иска от Стефанов да им достави кокаин в Банско за студентския празник.

Разследването на катаджията започнало по сигнал, а според публикации покрай ареста му, разследващите били заинтригувани от това, че за 7 години в МВР, колегата им купил четири апартамента и демонстрирал висок стандарт на живот.

Стефанов остана в ареста малко над два месеца, а две години по-късно делото беше внесено в градския съд. След още две години пък състав с председател и докладчик Мина Мумджиева оправда катаджията. Прокуратурата първоначално е протестирала присъдата, но след като се запознала с мотивите на съда (виж тук), е оттеглила протеста и така Стефанов е бил окончателно оправдан.

От мотивите на съда става ясно, че въпреки дългото следене, подслушване и документиране на разговори, които според разследващите показват връзките му с наркопласьори, от които купувал, а след това продавал наркотици, катаджията е бил обвинен единствено за държане на 6 пликчета кокаин, на обща стойност 328 лева, които били укрити в джоба на вратата на автомобила му.

И това обвинение обаче не е издържало в съда заради множество нарушения при обиските, изземването и претърсването на колата. Стефанов бил спрян на Владая, където имало полицаи от СДВР, ГДБОП, Вътрешна сигурност, Охранителна полиция и СДОТО. Съдът пише, че са били извършени две претърсвания и изземвания, като едното било неформално, само за минута-две, извършено от неустановен човек и преди да бъдат осигурени поемни лица. Според съда по този начин „местопроизшествието не само, че не било запазено, но дори било изменено по неустановен начин и от неустановено лице“. Така се стигнало и до противоречието, че първо откритият кокаин е сниман в джоба до шофьорското място, а след това при изрядното претърсване, вратата била заснета, без да се вижда пакетът с кокаина.

Така, според съда остава недоказано по несъмнен начин, че Стефанов е поставил наркотика там.

„От обективна страна не се доказа полицейските служители да са обезпечили добросъвестното изпълнение на операцията, доколкото в нея са били включени различни екипи от различни служби, очевидно при липсата на предварително съставен план коя служба точно каква дейност обезпечава. Тази организация е довела до там, че на практика в претърсването на автомобила на подсъдимия са се включили неустановен брой лица, които да прехвърлят веществени доказателства, при това в голяма степен те са иззели и функциите на компетентния да извърши действието следовател. Така дори и подсъдимият наистина да е държал ВНВ в отделение на лявата врата на автомобила си, от обективна страна основните веществени доказателства са били разместени при претърсването по такъв начин, че  снимките да отразят последващите действия на полицията, а не местопроизшествието в неговата запазена цялост преди това“, мотивира се съдът, за да оправдае катаджията.

За да определи като справедливо обезщетението от 10 000 лева, апелативният съд подчертава, че делото е било медийно разгласено, името на полицая е споменато в статия със заглавие „Катаджията с коката дишал ацетон и гълтал виагра преди секс“. Показания е дала и адвокатката му, която свидетелствала, че заради делото Зоран много се променил. Преди това бил жизнерадостен човек, готов да помогне на всеки, но след това се затворил в себе си. Видяла го да плаче в ареста, където отслабнал с 10 кг, а след излизането му, хората около него започнали да го отбягват. Имал страх да не му подхвърлят пак наркотици в колата му, спрял да кара други в автомобила си и се притеснявал да шофира.

Полицаят твърди, че делото провалило кариерата му, като първоначално бил уволнен от МВР, но Върховният административен съд го възстановил на работа през 2013 г. Било му отнето обаче разрешителното да носи оръжие, като впоследствие му разрешили да го носи само в работно време. Зоран криел от майка си, че е подсъдим, но сестра му и до ден днешен не разговаряла с него, защото според нея е уронил доброто име на семейството.

В решението на САС се казва, че наказателното дело се е отразило негативно на катаджията „но все пак, не в изключително голяма степен, а по-скоро в рамките на обичайните за всеки един друг гражданин, който би попаднал в аналогична ситуация“.

„Следва, разбира се, да се отчете и служебното качество, което е имал Х. към момента на повдигане на обвиненията спрямо него /автоконтрольор в СДВР-ПП/, но все пак престъплението, в което е бил обвинен, не е свързано със службата му. Като обстоятелства, обуславящи по-нисък размер на обезщетението в случая следва да се ценят липсата на отражение на претърпения стрес върху физическото здраве на въззивника. Отчита се и фактът, че производството е протекло в разумен срок (около 2 години), без провеждане на съдебната фаза в процеса“, се казва още в решението, което не е окончателно и може да бъде обжалвано и пред Върховния касационен съд.

Comments

comments