Карадайъ заплаши Никола Минчев с отстраняване, защото не хареса отговор на Рашков за изборите

За пореден път лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ възрази днес от парламентарната трибуна, че вътрешният министър Бойко Рашков не му е предоставил документи за оказан натиск и тормоз от страна на ръководеното от него министерство по време на предизборната кампания и в изборния ден на последните два вота в страната – на 11 юли и на 14 ноември. Става въпрос за питане на Карадайъ към министъра в рамките на парламентарния контрол, на което е отговорено писмено на 17 януари, но според председателя на ДПС отговорът е едно „писмо“ и не съдържа доказателства, каквито той е поискал – „основания, указания, документи, протоколи, жалби“ и др.

 

От месеци ДПС твърди, че има сигнали за оказван натиск върху членове и симпатизанти на партията, в т.ч. местни лидери и кметове, за да се намали вотът за движението. В отговора на Бойко Рашков се посочва, че на служителите на Министерството на вътрешните работи не са давани указания за действия срещу партийни членове и избиратели и няма сигнали за оказван натиск (въпроса и отговора вижте тук).

 

Днес Мустафа Карадайъ каза, че ако Никола Минчев не спази конституционното си задължение да накара министър Бойко Рашков да му отговори, може да се задейства процедурата по искане на оставката му като председател на парламента. Самият Минчев обяви, че има отговор на министъра и му е предадено, че има възражение към него.

„Лъжете и министъра, и министър-председателя, и народните представите. Ставате съучастник в нарушаването на конституцията и правилника на Народното събрание“, отвърна Мустафа Карадайъ.

Това е вторият път, в който ДПС предупреждава председателя на парламента, че може да се стигне до отстраняването му. Първият бе, когато прекъсна изказване на председателя на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

На изказването реагира Искрен Митев от „Продължаваме промяната“, който призова Никола Минчев да не дава на депутати „да се изразяват по този начин и да ви хулят“.

 

Критики за забавяне на отговори или непълни данни направиха и депутатите от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова и Иван Тотев, като вторият каза, че би подкрепил искане за оставката на Никола Минчев.

 

 

 

 

Източник: Дневник

 

 

Comments

comments