Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна в Москва за участие в тържествените мероприятия за края на Втората Световна война

Ангела Меркел вече е в Москва. Тя ще се включи в тържествените мероприятия в чест на 70-годишния юбилей на Победата над хитлеристка Германия, но не участва в тържествения парад вчера. Преди началото на преговорите двамата държавни ръководители ще положат венци пред Паметника на незнайния воин, съобщава ТАСС.
„В центъра на темите, които ще бъдат обсъждани, е проблемът с регулирането на вътрешноукраинския конфликт“, съобщи помощникът на президента Путин Юрий Ушаков. „Русия и ФРГ са за строго съблюдаване на Минските споразумения от Киев и югоизточните райони на Украйна“, отбеляза още той.
През последната година темата за Украйна е водеща във всички преговори между Путин и Меркел. Политическият диалог е твърде интензивен: През 2014 г. президентът на Русия и германският канцлер се срещнаха 4 пъти и разговаряха по телефона 34 пъти. От началото на 2015 г. се състояха две срещи и 16 телефонни разговора.
По думите на Ушаков този път ще стане дума и за двустранното сътрудничество между Русия и Германия.
„Предполага се, че срещата ще спомогне за активизирането на руско-германското сътрудничество в различни сфери“, отбелязва Ушаков.“Ще се обсъждат мерки в областта на търговско-икономическите връзки“, уточнява той.
През 2014 г. за първи път през последните години се наблюдава намаляване на обемите на руско-германския стокооборот – в сравнение с 2015 г. – с 6,5% до 70,1 млрд. долара.След посещението в Москва германският канцлер ще приеме в Берлин президента на Украйна Петро Порошенко, като се очаква главна тема и на тези преговори да бъде ситуацията в Донбас.

Comments

comments