Камерън към председателя на ЕК: Великобритания желае нова договореност в ЕС

Британският премиер каза на председателя на Европейската комисия, че страната се нуждае от нова договореност с Европа, предаде Ройтерс.
Дейвид Камерън има среща с Жан-Клод Юнкер снощи, преди да представи своите виждания за реформи в Съюза пред други национални лидери през седмицата. Дискусията между двамата се е бил фокусирал върху реформирането на Европейския съюз и предоговарянето на отношенията на Обединеното кралство с Брюксел, заяви правителствена говорителка.
Премиерът е подчертал, че британците не са доволни от статуквото и смятат, че ЕС трябва да се промени, за да отговори на техните опасения. Юнкер отново заявил, че желае да постигне справедлива сделка за Великобритания и че „ще се старае да помогне“. Двамата се съгласили, че са необходими още дискуии.
Британският премиер тръгва на обиколка в пет европейски столици тази седмица – първо в Дания в четвъртък за работна закуска с премиерката Хеле-Торнинг Шмид, преди да замине за Холандия за разговори с премиера Марк Рюте, а след това ще вечеря в френския президент Франсоа Оланд в Париж, а в петък ще се срещне с полската министър-председателка Ева Копач във Варшава и с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Камерън възнамерява да разговаря с всичките останали 27 лидери от ЕС индивидуално преди заседанието на Европейския съвет в края на юни, когато се очаква да изложи по-подробно плановете си за реформи.
По време на вечерята в премиерската резиденция Чекърс (пролетна салата, бекон (pork belly) и лимонов баварски крем)
Камерън и Юнкер са обсъдили също гръцката икономическа ситуация и украинската криза, включително продължаване на санкциите срещу Русия по-късно тази година, добави говорителката, цитирана от Ройтерс. (БТА)

Comments

comments