Камбитов: Трети март е българският Великден /ВИДЕО/

Хиляди жители и гости на Благоевград се включиха в честванията по повод един от най- големите национални празници на Република България- Трети март. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов честити празника на всички българи и присъстващи на площад „Македония“, където бе кулминацията на мероприятията.

DSC_0754

„Честит Трети март, честито Освобождение- кулминация на петвековна борба, на силата и волята на българския народ за Освобождение! Днес трябва да благодарим на руските освободители и да не забравяме саможертвата им, но историята има дати и дати. Дати събития и дати водораздел, преломни. Раждане, ново начало, дати съдбовни за народ и за държава- това е Трети март, българският Великден . Началото на нов път, на ново бъдеще, на нови възможности. Днес, всеки от нас трябва да си направи равносметка какво прави и каква отговорност има, повече от всякога е нужно всеки от нас да мисли по една минута за България. За нашия край, Пиринския край, няма дебат- има ли робство, има ли Освобождение. Има! Има робство, има смърт, има борба, има кауза. Има стотици хиляди животи, дадени за тази кауза и тази победа. Всеки дебат би бил обида към паметта на тези, които почитаме. Има и истина, която всички ние трябва да приемем категорично, заради бъдещето, заради крехкия и неспокоен мир на Балканите. За Трети март има една единствена дума- Освобождение! И ако добавим още нещо, ще бъде признателност, смелост, храброст, патриотизъм. Ако добавим още нещо ще бъдат символите – Плевен, Шипка и много други. На тези места до ден днешен цигарите горят по- бързо, места жадни за цигарен дим. На тези места още стоят и ни пазят хилядите загинали мъже. Не трябва да го забравяме, трябва да го помним! Длъжни сме! Длъжни сме на тях, длъжни сме и на тези след нас. Честит празник! Вечна памет на героите! Бог да пази България!“, пожела и припомни кметът д-р Атанас Камбитов в тържествено слово.

DSC_0663

Мероприятията по повод Освобождението на Република България започнаха от „Паметен знак на Майор Орлински“, където преди 138 години са посрещнати руските освободителни войски. Рецитал с едни от най- силните произведения и думи, завършили с „О, Шипка“ изнесоха възпитаниците на Театрално студио към ОДК с ръководител Илия Ласин. Химнът на Република България пробуди сълзи в присъстващите на церемонията по полагане на цветя пред паметника. Първи, своята почит към загиналите за Освобождението на Републиката, отдаде кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Глава сведоха и депутатите Даниела Савеклиева и Йордан Андонов, областният управител Бисер Михайлов, заместник- кметовете Христина Шопова, Иво Николов, Зорница Кралева, представители на политически партии, образователни и културни институции, граждани.

DSC_0667

Под съпровода на Представителен духов оркестър на Сухопътни войски почетно шествие тръгна по емблематичната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“. Паралелно шествие тръгна и от Съдебната палата с ученици от всички учебни заведения на Благоевград, предвождано от Детски духов оркестър. Двата лъча се обединиха на площадното пространство, където се издига паметникът на Гоце Делчев.

DSC_0741

Тържествата продължиха с издигане на знамето на Република България от Военно формирование 26 400. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите в Освободителните борби. „Без любов към Бога и към ближния, не е възможна тази саможертва. Вечна да бъде паметта на героите, отдали живота си за свободата, а Бог да дарува, и ние да се молим, да не отнема никога от нас този съвършен дар, който имаме днес“, пожела Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

DSC_0773

Венци и цветя, пред паметника на Гоце Делчев, бяха положени в знак на признателност към всички герои, допринесли за свободата на българския народ. Кметът д-р Атанас Камбитов бе придружен от малката Мария Козарева, която развълнува всички с рецитала на стихотворението „Родината“.

DSC_0865

Финалният щрих на тържествените чествания на днешната съдбовна дата в историята на България- Трети март, постави концерт- спектакълът на Ансамбъл „Пирин“. Със своите изпълнения те пресъздадоха, на откритата сцена на площад „Македония“ моменти, довели до Освобождението на Република България.

DSC_0866

Comments

comments