КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ РИСКА ПРИ ОДОБРЕНИЕ ЗА КРЕДИТ?

 

Често се случва, хора с постоянен и немалък доход, и идеална кредитна история, да разберат, че не са одобрени за кредит. И въпреки че размерът и вида на дохода, и кредитното минало са важни фактори за одобрение, то те не са единствените. Важни са и другите задължения (ако има такива), срокът и сумата на заема, за който се кандидатства, както и рискът, който съществува при даването на заем. Ако банката, или институцията, в която кандидатствате за кредит, прецени че при Вас нивото на риска е високо, то Вие няма да получите желания заем, макар и да отговаряте на всички останали условия.

Ако искате да не се сблъсквате с отказ за отпускане на кредит поради висок риск, прочетете по-надолу кои фактори са важни при определяне нивото на риска при кредит.

Финансовата институция ще провери какви заеми имате в момента, какви сте имали преди, и дали сте ги изплащали редовно. Това е видно от Вашата кредитна история, която се съхранява в системата на кредиторите. Ако никога не сте теглили заем, това може да има както положително, така и отрицателно влияние върху шансовете Ви за одобрение, защото кредиторът не може да прецени дали сте редовен платец.

Естествено, много важни са и доходите, които получавате, но не само техния размер, но и видът им. В наши дни е практика в частните фирми да получавате висока заплата, но  официално да се води, че получавате доста по-малко. Имайте предвид, че кредитните институции почти не взимат предвид неофициалните и недоказани доходи. За да си осигурите одобрение за желания кредит, Вие трябва да докажете доход, който е достатъчно висок за погасяване на месечните вноски, плюс покриване на личните Ви разходи за нормален живот.

Ако кандидатствате за по-голяма сума, банковата институция вероятно ще поиска някакво обезпечение, което най-често е ипотека на имот. Трябва да сте наясно, че кредиторите разделят имотите на три вида – специфични, бизнес имоти и жилища. Жилищата от своя страна, също се разграничават в три вида – панелни апартаменти, тухлени апартаменти и къщи. Бизнес имотите може да бъдат, търговски комплекси, магазини, офиси, производствени цехове и т.н. Специфични са имотите със специално предназначение, например бензиностанции. Ако се стигне до продажба на такъв имот поради непогасен кредит, то неговата продажба ще се осъществи доста по-трудно, в сравнение с продажбата на жилище или бизнес имот.

По принцип, колкото по-спешно се нуждаете от дадена сума, толкова по-високи лихви ще Ви бъдат предложени от кредитните институции. Тази спешност ще се отрази негативно при определяне нивото на риска, тъй като това означава, че Вие не може да се справите с управлението на средствата си, независимо дали се касае за бизнес или лични финанси. Ако получите одобрение, пригответе се за доста висока лихва.

 

Comments

comments