Как работи схемата за източване на НЗОК?

Схемата действа половин година. Разследващите са установили, че на пациентите са извършвани фиктивни процедури по физиотерапия.

Прокурор Димитър Костов допълни, че става дума за 12 900 лева, които НЗОК неправомерно е превела на медицинския център. Районната прокуратура ще внесе искане за постоянна мярка задържане под стража за двамата лекари. Присъдата, която ги грози е от 2 до 8 години.

„Проявената активна гражданска позиция доведе до разкриването на тази престъпна деятелност“, каза в „Денят започва“ прокурорът Димитър Костов.

Като допълнение Димитър Костов посочи, че единият лекар е общопрактикуващ, а другият е управител на медицински център за физиотерапия. Схемата е действала по следния начин – общопрактикуващият лекар е насочвал с направление към медицинския център конкретни лица, а техните направления после са били използвани от медицинския център, за да им бъдат назначавани прегледи и различни по вид процедури, без те реално да са се възползвали от тях.

„И в края на всеки месец медицинският център си е отчитал тези дейности“.

Комисар Георги Боюклиев – началник от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив допълни, че към този момент не може да се говори за броя на пациентите, но поясни, че може би се касае за около 1000 човека.“Тъй като до този момент са извършвани изземвания в три обекта – два медицински кабинета и медицинския център. Иззети са документация и компютри, което е приобщено към досъдебното производство“.

Comments

comments