Как празнуват Коледа в Русия?

В дните на социалистическа Русия Рождеството не се е празнувало. След революцията от 1917 г., Коледа е забранена, заедно с други религиозни празници. Наблягало се е народно-обединителните празници, свързвани традиционно с настъпващата зима.

След 1991 г. са възродени някои християнски обичаи, особено под американско влияние. Сега Коледа в Русия се празнува на 7 януари. Датата е различна, защото Руската православна църква използва стария „Юлиански календар”.

На Бъдни вечер – 6 януари, в Русия се сервира трапеза с 12 постни гозби, в чест на 12-те апостоли. Сяда се на масата едва след появата на първата звезда. Задължителното ястие се нарича „сочиво”. По традиция, след трите задължителни богослужения в дома се внася сено – символ на сеното, в което се е родил Христос. Това най-често се прави в селата.

Масата трябва задължително да е покрита с бяла покривка, а домът – да е украсен с борови клонки, цветя, фруктиери с плодове и свещи. В средата на масата трябва да има бутилка вино, а яденето се подава от лявата страна на седящите, като се започва от дамите. Въпреки, че е постна, вечерята е тържествена.

В Русия, както и в много други страни се украсяват коледни дръвчета. Там обаче се поставят непосредствено преди Коледа- на Бъдни вечер. Не са масово разпространени. Имат коледарски обичаи, подобно на нашите.

Образът на Сана Клаус в православието е заменен с Николай Чудотвореца. Той носи на деца и възрастни различни подаръци. Образът на светеца през годините се е сдобивал различни прозвища – Дядо Мраз, Дед Мороз и др. Интересна е появата на друга легендарна фигура в руските обичаи – на Бабушка.

Тя също раздава подаръци на децата. Легендата разказва, че тя отказала да отиде с мъдреците да види Исус заради студеното време. За да изкупи вината си всяка година обикаля домовете и оставя подаръци за добрите деца.

Въпреки че се празнува на различна дата, руската Коледа е много близка до българската не само като идея, но и като изпълнение. Тихото и уютно семейно събиране на Бъдни вечер и желанието да зарадваш близки, и познати в коледната утрин с подарък са два обичая, които обединяват нашите народи.

Comments

comments