Как правилно да съхраняваме летните гуми през зимата?

Всяка година, след смяната на летните гуми със зимни, настъпва логичният въпрос за тяхното съхранение в студа. Това ще позволи моделите за лятото да запазят качествата си за следващата експлоатация и ще удължи годността им. В какви условия е приемливо да се държат през зимата и какви са правилата за това?

Къде е най-подходящо да се съхраняват летните гуми през зимата?

Важно е да знаете, че тухленият гараж е най-подходящ. Подобно място е сухо и достатъчно топло. В металните има много конденз, а дневните температурни колебания са доста широки. Дървените помещения също са подходящо място, но са с повишена опасност от пожари.

Балконът, ако не е остъклен, не бива да се разглежда като подходящо място за съхранение на летните гуми за кола през зимата. Валежите, слънчевите лъчи, дъждовете, снегът, росата ще се отразят негативно върху състоянието на каучука.

Килерът е друго подходящо помещение. Той е тъмен, с умерена температура, тъй като обикновено е тухлен или панелен. Важно е наоколо да липсват различни, излъчващи топлина, уреди, контакт с технически течности и химикали.

В най-добрия случай се препоръчва използването на специален хотел за летни гуми, където са създадени най-добрите условия. Повечето съвременни сервизи предлагат подобна услуга.

Как да се съхраняват: хоризонтално или вертикално?

Много голямо значение има при подмяната, дали летните гуми за автомобил са с джанти или без. В първия случай е подходящо да са разположени хоризонтално в колонен вид – една върху друга. В никакъв случай не ги подреждайте една до друга. Ако трябва да са изправени, много е важно горните да се намират диагонално на долните. По този начин се разпределя правилно тежестта и няма точка на максимален товар, което да деформира съответния участък при продължителен натиск върху него.

Ако летните гуми са без джантите, единственият правилен начин е да са вертикално наредени една до друга. Не бива да се подреждат изправени до стената и едната двойка да е над другата. Натискът на горните ще доведе до деформация на долните и нарушаване на кръговата им форма.

Кои са важните правила при съхранението?

Освен осигуряването на подходящите условия, за най-добър ефект се препоръчва спазването на още някои елементарни правила:

  • преди прибирането летните гуми трябва старателно да се измият – протекторът да е почистен от различни чужди вещества и прах, а след това да се изсушат;
  • препоръчително е третирането на каучука със специален състав, който ще предотврати неговото „изсъхване“;
  • налягането във вътрешността да се изпусне до 1-1,5 атмосфери;
  • всяка лятна гума е добре да се постави в полиетиленова калъфка, която ще ги предпазва допълнително от пряка слънчева светлина и ще осигурява нужното проветрение;
  • поставете ги върху равна и суха, дървена или бетонна повърхност;
  • не допускайте контакт на каучука с химически агресивни течности, като ацетон, двигателно масло или някакъв вид разредители. Това ще го повреди и ще намали експлоатационните му свойства.

Съхранението се извършва на стелажи, които могат да се купят готови или да се произведат самостоятелно, в домашни условия. Намират се в близост до стена и са изградени от тръбна конструкция. Веднъж на всеки 2 месеца наредените колела се завъртат на 90 градуса (3-4 пъти през зимата). Това е нужно, за да се предотврати деформиране, особено на колелата, които са без джанти.

Специалистите препоръчват употребата на специализирани услуги и пазаруване от онлайн магазини, което предполага максимално евтини цени и професионално обслужване. Такива места предлагат оптимални клиентски условия, като възможност за връщане, замяна, преглеждане на доставката преди плащане, предварителна и безплатна консултация с експерт и т.н.

Comments

comments