Как полицията разтури блокадата на Орлов мост: разказ и видео на един от участниците

Довечера най-вероятно пак ще се съберат хора, елате тогава – ни каза полицай. Личеше си, че повечето изпитват дискомфорт от случващото се, разказва Георги Комсалов

Как полицаи са разтурили блокадата на Орлов мост тази нощ разказа пред OFFNews един от участниците в нея – Георги Комсалов, който ни изпрати и снимки и видео от случилото се.

„Бях част от блокадата. Почти всяка вечер спяхме там. В 4:37 ме събуди полицай, влязъл наполовина в палатката ни, повтаряйки „Лични карти, лични карти… “ – разказва Георги. – След като дойдохме на себе си и представихме документите си за самоличност, ни бяха дадени два варианта:

1. Оставаме и ни пишат акт.

2. Тръгваме си и само сме записани в списък, уж без последствия.

Ние категорично заявихме, че оставаме и полицаят ни остави. В следващите 20 минути обикаляха и записваха данните на всички останали, давайки им същите варианти.

След това пак се върнаха при нас и ни заявиха нови варианти:

1. Тръгваме си, събирайки всичките си вещи без последствия.

2. Измитат всичко от булеварда и ни арестуват.

Предвид присъствието на млади момичета в компанията, взехме решението да се оттеглим. Полицаят беше много мил и ясно личеше, че изпитва неудобство от създалата се ситуация. Обясни ни: „Съветвам ви да си тръгнете, защото, така или иначе, ще изхвърлим всичко и ще арестуваме неподчинилите се, а довечера най-вероятно пак ще се съберат хора, елате пак тогава“.

Точно 1 минута след това се яви агресивен полицай, който ме заплаши, че ако не напусна до една минута ще бъда арестуван.

Извлачих всичко, което имах зад блокадата и така приключихме диалога.

Много скоро след това дойде камиона и нахвърляха всичко в него. Агресия или провокации нямаше.

По-голямата чат от полицаите изпитваха дискомфорт от случващото се.

От един от арестуваните разбрах, че в 1-во РПУ са му се извинили, че са го арестували и му казали: „Трябваше да бъдете повече хора“.

Comments

comments