Как да сте приятели с вашия тийнейджър?

Познато ли ви е постоянното сърдене на вашия тийнейджър? Най-голямото предизвикателство за него е да открие съмишленици, приятели и въобще хора, които да го разбират. Тийнейджърските години са времето, в което детето е най-чувствително и уязвимо.

Трудно открива опора и във ваше лице, тъй като смята, че говорите на различни езици. Именно това е причината за възникването на голяма пропаст между родители и деца.

И все пак, не се предавайте и се опитайте да покорите „самотния остров“, който обитава вашето дете. Покажете му, че именно вие, родителите му, сте хората, които най-добре могат да му влезнат в положението. Ето няколко съвета как да стане това.
Не избягвайте темите табу. Говорете свободно с детето си за секс, наркотици, любов, бременност, престъпност, алкохол. Не живейте в заблудата, че това ще ги подтикне да тръгнат по лош път. Напротив, ще покажете на детето си, че въпреки възрастовата разлика между вас, се интересувате от едни и същи неща.

Споделяйте с детето си личните си изживявания. Няма тийнейджър, който да не е любопитен как мама и татко са се запознали и как се е появил на бял свят. Абстрахирайте се от факта, че сте родители и трябва да се държите сериозно, каквото е обичайното схващане за „родителската професия“. Споделете на детето си за първата си любов, първото разочарование от раздялата, първото напиване и други пикантерии от живота си. Така ще предизвикате интереса на детето си и стремеж от негова страна и то да ви разкаже за личните си изживявания. Типична тийнейджърска черта е поривът към самоизтъкване пред останалите връстници. Всеки иска да се покаже, че е над другия и го превъзхожда. Оттук идват и многобройните истински и измислени историйки сред подрастващите за това кой колко се е напил и с кой е излязъл на среща. Така, за да не остане по-назад от вас и интересните ви историйки, вашият тийнейджър може да ви разкаже много за себе си.

Не критикувайте, а влизайте в положение. Никой не обича критиката и в редки случаи тя е помогнала някому. Не забранявайте на детето си да излиза по срещи, да пие или да бъде сексуално активно. Това няма да го спре, а ще има точно обратния ефект. По-добре поговорете с него за това как да се предпазва.
Оставете детето да бъде самостоятелно. Не го следете. Няма как винаги да бдите над него. Все някой ден той ще напусне „бащиния кът“. Покажете, че му имате доверие. Това ще го накара да бъде малко по-отговорен и ще се старае да оправдае доверието и очакванията ви.

Отървете се от черните мисли за гаджето на тийнейджъра. Една връзка ще накара вашият тийнейджър да се чувства по-щастлив, уверен в себе си, по-атрактивен и дори по-комуникативен. В редки случаи любовта пречи на образованието и сериозните ангажименти.

Не сравнявайте детето си с негови приятели, братя или сестри. Коментари като „Защо не можеш да си примерен като брат си!?“ по-скоро ще озлобят детето срещу вас. Вие ще сте негов враг, а не приятел. Опитайте се да разберете, че всеки човек е различен и има своите плюсове и минуси. И вие не сте били достатъчно примерни, според вашите родители. Тогава харесваха ли ви коментарите им?

Отделяйте повече време на детето си. Покажете интерес към живота му и дейностите, с които се занимава. Внимавайте обаче да не станете досадни. Важно е детето ви да получава емоционална подкрепа от вас и да знае, че се гордеете с него. Показвайте силната си любов и привързаност открито и често.

Бъдете винаги в приличен външен вид, когато детето ви си кани гости. Не му давайте повод да се срамува от родителите си, а напротив, помогнете му да си изгради високо самочувствие. А пък и, ако се представите като готини мама и татко, може и вие да се включите в разговорите на тийнейджърската компания. Да опознаете приятелите му е едно добро начало към вашето сприятеляване с него.

Наблюдавайте какво гледат, слушат или четат децата ви. Така ще имате повече теми за разговори. А детето ви ще комуникира по-свободно с вас, когато сте засегнали негова любима тема.
Хранете се заедно възможно най-често. Това ще подобри комуникацията между вас и децата. Или поне ще ви даде шанс и повод да проведете разговор с тях. Семейната вечеря трябва да се превърне в любима традиция, където всеки разказва за себе си.

Изслушвайте децата си. Щом са започнали да ви говорят нещо с интерес, не ги прекъсвайте. Ако го правите често, рискувате да се върнете на стартовата линия. Тогава отново ще ви се наложи да убеждавате дъщеря си или сина си, че по-перфектен приятел от вас няма.

И най-важното е да знаете, че никога не е късно да подобрите връзката си със своите деца. А това е изключително важно както за вас, така и за тя.

Comments

comments