Как да се храним през зимата?

Времето започва да застудява и в тези атмосферни условия имунната ни защита значително намалява. За да сме в добро здраве, е необходимо да се храним правилно и да имаме физическа активност.
Витамините са най- добрия избор през всяко време на годината. През зимата не трябва да ги изключваме от менюто си, напротив, през студените месеци имаме най- голяма нужда от тях. Приемайте ежедневно не по-малко от 300 г зеленчуци и поне 200 г плодове. Подходящи за зимния сезон са моркови, зеле, картофи, тиква, цитрусови плодове, киви.
Тялото ни има нужда от въглехидрати. Изберете зърнени разновидности – житни, оризови, царевични, овесени. За предпочитане е консумацията на пълнозърнестите видове.
За поддържане оптимално здраве през зимата е необходима консумация на адекватно количество белтък. Предпочитайте меса, които не са тлъсти – пилешко, телешко, като преди кулинарна обработка отстранете видимите мазнини. Избирайте нискомаслените млека и млечни продукти.
Важен елемент от хранителния прием са есенциалните мастни киселини и полиненаситените растителни мастни киселини. Техен източник в дневното ни меню са рибата и рибните продукти, ядките, слънчогледовото семе, растителните масла.
На последно място, но не и по важност е водата. В никакъв случай не я избягвайте. Приемайте около 2 литра дневно, за да може храносмилателната система да работи нормално.
Физическата активност също играе важна роля. Когато имате време отделяйте 20-30 минути за любим спорт или разходка.
Хранете се правилно, спортувайте и се наслаждавайте на красотата на зимния сезон в пълно здраве!

Автор: Татяна Петлова

Comments

comments