Как да се преборим с жегите?

Лятото едва започва, а температурите вече започнаха да упражняват системния си тормоз, като не подминават никого. Жегите уморяват, правят ни апатични и безпомощни, а понякога водят до здравословни проблеми.
Ето защо мисия номер едно за летните месеци е да се преборим с горещините.
Макар лятото да е един от най-обичаните сезони, освен забавленията, то носи със себе си и високите температури. Твърдението, че няма какво да се направи срещу жегите, вече може да бъде опровергано. С правилния режим на хранене, подходящо облекло и някои хитрини, горещините няма да са пречка за доброто ви лятно настроение.

Стъпка 1 – разпределете времето

Организирайте деня си така, че по време на обедните часове да не сте ангажирани с по-тежки и трудоемки задачи. Именно тогава, между 11 и 17ч., слънцето е най-силно и опасността да станете негова жертва нараства.
Разходките оставете за ранния предиобед или за късния следобед. Това е и препоръчителното време за спорт и тренировки. Докато траят жегите, ще трябва да намалите физическото натоварване, защото то допълнително отслабва организма.

Стъпка 2 – облеклото
За да се преборите с горещините, ще ви се наложи да се разровите в гардероба. Тъмните и тесни дрехи оставете за по-студените дни – през лятото те само ще ви карат да се чувствате некомфортно. Заложете на светли цветове и естествени материи като коприна, лен и памук. Не забравяйте и шапката – освен, че ще ви пази от слънчевите лъчи, тя може да се превърне и в чудесен аксесоар, който да допълва визията ви.

Стъпка 3 – лятно меню

Лятното меню е важен стратегически момент в борбата с жегите. Лятото е времето на екзотичните плодови коктейли и свежите салати, които полезно и силно оръжие в борбата с жегите.
Храни – яжте повече пресни плодове и зеленчуци, за да снабдите тялото си с витамини и вода. Оставете пържените и пикантни ястия, избягвайте и храните с по-високо съдържание на мазнини. Особено опасни през лятото са продуктите, които съдържат яйца, защото лесно се развалят под влияние на високите температури. Солта също е ваш враг, защото води до дехидратация на организма. Вкусни и особено полезни са студените летни супи, от които най-познат ни е тараторът. Чаша айрян или порция таратор ще възстановят загубените соли от изпотяването и ще ви освежат. Верен приятел в летните горещини е динята, която съдържа 80 до 90% вода. Забравете за продължителните и изтощаващи диети – лятото не е подходящо време за тестване издържливостта на вашия организъм.
Напитки – мотото по време на жегите е „Повече течности!“.

Задължително трябва да поемате поне по 2 литра вода дневно, за да се преборите с обезводняването. Чайове, сокове, айрян също влизат в примерното лятно меню. Не се подлъгвайте по газираните напитки, алкохола и кафето, тъй като те само ще усилят жаждата ви. Сега е моментът да изпробвате всякакви коктейли. Търсете такива, които включват в състава си мента или лимон – и двете съставки са известни с тонизиращия си ефект. Сред предпочитаните летни изкушения са „Мохито“ и „Маргарита“. Не пийте прекалено студени напитки, тъй като те ще утолят жаждата ви само временно.
Стъпка 4 – охлаждане

Студените компреси ще ви ободрят и върнат обратно в ритъм. Можете да ги поставяте на очите, шията, лакътя, китките, дланите, коленете – там ефектът е най-бърз и силен. Някои имат навика да носят в себе си бутилка с вода, с която да се напръскват, щом усетят шамара на лятната жега. Други си позволяват да се поглезят в спа-център, като се подложат да охлаждащи процедури. Най-голямата грешка, която повечето хора допускат, е студеният душ. Пет минути след него ще усещате жегата с двойна сила, затова е по-добре охлаждането да се прави с хладка вода.

Comments

comments