Как да поддържате ножовете си – особено уникатите в кухнята!

Добрият нож не е на ниска стойност, което ви предизвиква към повече отговорност и грижа за него

Инвестицията в красив и функционален нож за кухнята е отлично решение, а с нея идва и отговорността по поддържането му. Разбира се, в идеалния вариант вие вече притежавате комплект от магазин за ножове ChefsBlade, а това със сигурност е ход в правилната посока, ако и да сте любители кулинари.

За да ви служат вярно и да запазите високото им качество, има някои тънкости по отношение на тяхното великолепно присъствие в помещението за готвене.

Първото правило, което трябва да знаете е, че процесът по грижа за тях е в зависимост от материала, вложен при изработката на острието и дръжката.

Основните изисквания обаче се състоят в следните действия от ваша страна:

Когато приключите с употребата на ножа, трябва бързо да го измиете на течаща вода, а след това да я попиете, за да не засъхват остатъци от храна и да не се образуват налепи.

Старателно забършете и самата дръжка – със суха кърпа или салфетка, стига последните да са по-издръжливи и да не се разлагат бързо на малки парченца, които могат да попаднат в механизмите на сгъваемия нож например или да се задържат по острието.

Не разчитайте на неръждаемата стомана, че никога не се уврежда и е толкова устойчива на корозия, само и само да не полагате усилия за нея. Тя също трябва да бъде подсушавана след използване и измиване. Окислението може да възникне и заради хлор, който има способността да влиза в реакция с елементите на стоманата. Цитрусови плодове и други силни вещества също могат да причинят последствия.

Ако вече забелязвате признаци на ръжда по острието, има какво да сторите. Някои се доверяват на изпитания метод с мокра дървена тапа от вино, с която натъркват ножа, а други предпочитат препарат за отстраняване на ръждата.

Често острието на ножа може да не изглежда вече толкова бляскаво, поради което има потребност да се полира. Не е желателно да се прави с машинно масло, тъй като стоманата има свойството да абсорбира неприятните миризми. С ленено масло обаче няма да си причините тези неприятности, опитайте да възвърнете блясъка с него.

Трябва само да разнесете капчиците смазка по острието и от двете страни, след което да втриете със салфетка в стоманата и да го оставите за няколко часа да престои. Маслото е удачно и за поддържане на дървените дръжки на ножовете, което може значително да удължи живота им.

За местата за съхранение помислете отрано, още преди да предвидите покупката на ножовете. И все пак, не е късно да им отредите специални стойки на плота или рафт, където да стоят на магнити, за да са ви под ръка винаги, когато имате нужда от тях в кухнята.     

Comments

comments