Как да изберем най-добрата компютърна мишка за нашите нужди и предпочитания?

Мишката отдавна е едно от най-важните периферни устройства за компютър след появата на графичния потребителски интерфейс. Едва сравнително наскоро се появиха алтернативи като сензорни дисплеи, писалки и гласови контроли, но те обикновено се използват за допълване на функционалности на мишката, вместо да я заменят.
Ние използваме нашата компютърна мишка три пъти повече от клавиатурата. Добрата мишка може да направи цялата разлика в комфорта и производителността. Ето какво да търсите:

С кабел, без кабел

Добре е да определите дали искате да изберете кабелна или безжична мишка. Казано по-просто, не е нужно да включвате мишката и да се мъчите с кабел. Можете да работите безжично и да постигнете пълна свобода на движение – стига да останете в обхвата на безжичната връзка. Има обаче няколко причини, за които трябва да помислите, преди да вземете това решение.

– Wireless моделите имат поне известна латентност, което означава, че има закъснение от части от секундата между действието на мишката и неговото въздействие върху компютъра.

– Изискват захранване. Някои използват сменяеми батерии, докато други имат акумулаторни батерии, които трябва да бъдат включени, за да се заредят.

– Могат да причинят смущения с други безжични устройства. Днес това е по-малък проблем, но все още може да се появи.

Геймърски или „работни“ модели

Ако възнамерявате да я ползвате за джойстик, тогава ще искате да включите производителността на мишката като важна спецификация.

Чувствителността също е от значение и производителите я определят като точки на инч (DPI). Колкото по-висок е DPI, толкова по-малко физическо разстояние трябва да се движи мишката по повърхността, за да регистрира движение на екрана. Някои предпочитат висока чувствителност, която им позволява да се движат бързо по екрана с по-малки движения на ръцете, докато други искат  по-големи жестове. Поради тази причина някои мишки предоставят възможност за регулиране на DPI в движение, от ниски 1200 DPI или по-малко до 6400 DPI и дори по-високи.

Ако не сте геймър, тогава решението ви при избора на мишка ще бъде много по-лесно. Можете да се съсредоточите върху неща като размер, ергономичност и различни неигрови функции.

Сензори

По-старите мишки използваха топки и инфрачервени сензори за измерване на движението. Оптичните модели използват LED светлини, които работят най-добре с определени видове повърхности, като платнени подложки за мишка и други нелъскави материали. Лазерните мишки са по-прецизни версии, които работят върху повече видове повърхности.

Физически дизайн

Мишките се предлагат във всякакви форми и размери – кое е най-доброто за вас зависи от няколко фактора, включително размера на ръката ви, къде ще използвате мишката си и дали трябва да я носите със себе си.

  • Размер

Първата характеристика е размерът на мишката. Преносимите модели са по-малки, а тези, предназначени да седят на бюро, обикновено са по-големи. Това е напълно логично, разбира се. Кое е по-добро за вас се свежда до размера на ръцете ви.

  • Ергономичност

Ергономичните мишки или тези, които са предназначени да намалят напрежението на ръцете и китките, обикновено са в горния край на спектъра. Те са склонни да се приспособяват към ръката и улесняват потребителите да държат пръстите, ръцете и китките си под ъгли, които позволяват по-удобни дългосрочни сесии. Те също така обикновено се правят за потребители с дясна ръка – за съжаление, много по-малък брой мишки са предназначени специално за левичари.

Алтернативи на мишката?

Съществуват няколко опции, които могат да работят при различни обстоятелства като  мишка. Ако използвате таблет, има вероятност да разчитате изключително на сензорен дисплей. Можете също така да използвате цифрова писалка или стилус, който ви позволява да пишете и рисувате на дисплея.

Преносимите компютри използват тъчпадове, които измерват движенията на пръстите на потребителя върху плоска повърхност. Най-новите модели MacBook Pro на Apple включват специални 3D сензори и хаптична обратна връзка, за да имитират натискане на физически бутони. Друг, много подобен на мишка аксесоар за въвеждане, е тракболът, който по същество обръща стария механизъм на мишката в стил топка.

Comments

comments