Как да гарантираме сигурността онлайн? Обучение за журналисти и граждански активисти в Благоевград на 23 април 2021 г.

Коалицията за медийна грамотност организира обучение по киберсигурност за журналисти и граждански активисти от Благоевград и околността. Обучението се провежда в рамките на проект “SMART – регионални общности” с подкрепата на програмата за малки грантове Alumni TIES на Държавния департамент на САЩ. То ще се състои на 23 април и е с продължителнос три часа – между 9.30-12.30 ч. Обучението е част от кампанията “Дни на медийна грамотност 2021”.

Мястото на провеждане на обучението в Благоевград предстои да бъде уточнено. В случай, че епидемичната ситуация не позволява провеждането му на живо, то ще се състои онлайн. Необходима е регистрация и потвърждение от страна на участниците на имейл events@gramoten.li най-късно два дни преди провеждане на събитието.

Програма на обучението:
● Видове киберпрестъпления (кражба на самоличност, фишинг, PUP, измамни съобщения и др.) и начините да се защитим от тях
● Уязвимост и настройки на браузърите
● Основните принципи за сигурност при сърфиране в интернет
● Какво са бисквитките и трябва ли да ги приемаме безрезервно?
● Как да управляваме сигурно нашите пароли в онлайн пространството?

Очаквани резултати:
В края на обучението всеки участник ще е запознат с основните рискове в онлайн пространството и ще има възможността да набележи мерки, които да предприеме, за да гарантира киберсигурността си според своите нужди.
Борислав Георгиев завършва психология в университета в Страсбург, Франция, през 2008 г. От тогава работи по проекти като организационен консултант както в бизнеса, така и в гражданския сектор. От 2008 г. е част от екипа на АЕЖ България, като е ангажиран предимно с проекти, свързани с медийната грамотност и развиването на конкретни умения сред общността от журналисти в България.

Медиен партньор на събитието е сайтът blagoevgrad-news.com – свободно развиващ се информационно-аналитичен сайт. Blagoevgrad-news.com е електронно издание, което зависи само от главния си редактор Мариета Димитрова. Съществува в мрежата от 12 август 2014 г. Политиката на сайта е да бъде обективен и да не печели от страданията на хората. Ние печелим доверието на читателите с актуални и обективни новини, разследвания и коментари по актуални теми. В максимално широк спектър е обхванато и информационното съдържание благодарение на екипа на сайта.

Коалицията за медийна грамотност обединява организации в областта на образованието, журналистиката и гражданското участие, академични представители и експерти по медийна грамотност. Коалицията работи за цялостно интегриране на медийната грамотност в образователния процес и повишаване на медийната грамотност в обществото.

Comments

comments