Какво ще се случи, ако Гърция напусне еврозоната?

Гърция не успя да се споразумее със страните от еврозоната вчера, но на фондовите пазари се усеща надеждата, че компромис ще бъде достигнат (ако се съди от близките до рекордите стойности на водещи индекси, като немския DAX и широкия S&P 500). Виж още: Еврото поевтинява след провала на преговорите с Гърция Защо такава увереност? Защото никой не може да изчисли точно какви ще са последствията от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, като те ще засегнат всички членки на паричния съюз. Освен това досега не е имало подобен прецедент. Висока инфлация, политически кризи, дългови просрочия, разпространение на кризата и в други европейски страни, срив на еврото са само част от последствията, очаквани при евентуално излизане на страната от еврозоната. А какво точно ще се случи от тук нататък през следващите седмици? Ето догатките на специалистите от Morgan Stanley:
Вариант едно: Гърция постепенно се връща към спасителния план. Този вариант е с вероятност от 55%, според финансовото издание. В този сценарий Гърция не получава отстъпки (които правителството иска), получава международно финансиране, но също така трябва да продължи с планираните бюджетни съкращения и икономически реформи.
Вариант две: Гърция налага капиталови рестрикции Вероятността на този вариант е 25%. В него страната налага стриктни капиталови ограничения, за да се спре изтичането на капитали от гръцките банки.
Вариант три: Гърция напуска еврозоната Вероятността на този сценарий е 20%. Без подкрепа от еврозоната, най-вероятно Гърция ще я напусне и ще търси финасиране от други източници и страни. Не е сигурно какви са рисковете за Европа от евентуален фалит на гръцки банки. Според други източници, като Economist Intelligence Unit, вероятността за излизане на Гърция от еврозоната се оценява на 40%.

Comments

comments