Какво поиска и получи Патриотичен фронт, за да подкрепи кабинета

Шансовете за съставяне на правителство се увеличиха значително в късните часове вчера. Патриотичният фронт и АБВ омекнаха и сближиха позициите си с ГЕРБ и реформаторите по време на неколкочасовите преговори в НС. Това беше последната възможност да се договорят за кабинет, защото Бойко Борисов ги предупреди, че ако не се споразумеят, днес връща мандата и най-реалната перспектива са избори. Това подейства отрезвяващо на политиците, които за пръв път отговорно седнаха около масата и всеки направи необходимите компромиси, пише „Преса“.В началото патриотите се опитали да издействат в управленската декларация да се запишат някои от по-екзотичните им идеи, но били порязани. Всъщност Борисов ги предупреди час по-рано, че за това неговите хора няма да отстъпят. Две важни победи обаче успяха да отбележат Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Настояването им да се въведат мерки срещу незаконната сеч и намаляване на експорта на необработена дървесина било прието от останалите формации и ще бъде записано в декларацията. Нещо повече – партньорите се съгласили да се наложи мораториум за износ. Това беше записано в предизборната платформа на патриотите. Но е много важно условие и на АБВ.

Другото постижение на националистите е съгласието държавата да подкрепя с парични помощи до трето дете. За останалите имаше предложение родителите да ползват отстъпка от годишните си декларации за трудови доходи.

ПФ е поискал и изричен текст в декларацията, че ще има референдум за членството на Турция в ЕС. ГЕРБ и РБ са съгласни, но в крайна сметка се разбрали, че ще се запише по-общ текст. По настояване на патриотите ще има специални текстове за защита на българските общности зад граница. В началото на разговорите Румяна Бъчварова предложила да не пипат проекта за документ, а в залата при обсъждане на чувствителни за ПФ теми те да изкажат съображенията си и дори да гласуват против. Симеонов и Каракачанов отказали.

Comments

comments