Какво е точно е глаукомата?

Глаукомата, заедно с катарактата, се намира сред най-основните поводи за слепота по света. Медицинският термин „глаукома“ е доста широко понятие, включващо група от дегенеративни увреждания, които протичат с особени изменения в зрителното ни поле. Глаукомата може да стигне до заболяване на зрителния ви нерв, пренасящ зрителната информация от окото ни до мозъка.
В много от случаите заболяването на зрителния нерв е заради увеличеното налягане в нашето око. Това налягане е се нарича още вътреочно налягане с абревиатура ВОН. Вътреочното налягане и съответната поносимост на зрителния ни нерв към него и особено индивидуално и не е нужно увеличеното очно налягане да бъде наравно с глаукомата.
Страдащите от глаукома са милиони по целия свят. В повечето от случаите процесът протича неусетно и бавно, без всякаква болка и някаква симптоматика. С напредъка на състоянието възникват силни дефекти в зрителното ни поле. Ако се остави това без контрол или лечение, увреждането може да стигне до пълна слепота. По тази причина глаукомата много коварна и опасна. Това, което се изгуби от зрението, в следствие на заболяването, не може после да се върне назад.
Различни са предразполагащите фактори за развиването на глаукомата. Тя най-често може да се види при хората, които надхвърлят 45-годишна възраст, както и при хората с захарен диабет, съдови заболявания и семейна обремененост. Много важен момент от бъдещното нейно лечение е тя да бъде открита рано. По тази причина трябва задължително хората над 40 години да посещават очен кабинет и да си си измерват вътреочното налягане. Най-важната цел на такава терапия е свързана с понижаването на вашето вътреочно налягане и подобрение на кръвоснабдяването на вашето окото. Тук концепцията се състои в това да се стопира прогреса на започнатия процес, зрителното поле да се подобри и естествено, да се съхрани зрението на човека. И това нещо се случва чрез поставянето на капки във вашите очи, чрез лечение с лазарово устройство или пък чрез операция.

Comments

comments