Какви видове въглени за наргиле има?

Въглените са основна част на наргилето, без която то не може да функционира. Точно заради това те са толкова важни, а изборът на продукт трябва да бъде направен внимателно. Съществуват различни видове въглени. Някои от тях са по-евтини, докато други имат висока цена, но предлагат по-добро качество и са сравнително безопасни за здравето. В следващите редове ще разгледаме основните видове въглени и техните характеристики, като с това се надяваме да ви помогнем да направите по-осъзнат избор.

Естествени въглени за наргиле

Естествените въглени са сред най-добрите на пазара, защото не отделят дим и нямат мирис, освен това издържат дълго. Едни от най-популярните са кокосовите въглени за наргиле от Nargile.bg, които се отличават с чисто и продължително горене, силна топлина, липса на вкус и устойчивост. Това осигурява равномерно нагряване на тютюна и по-добро цялостно изживяване. От екологична гледна точка те са възобновяем източник и също така са биоразградими. Наличието на кокосови черупки ги прави по-безопасни за употреба от други видове въглени, които са примесени с химикали.

Кокосовите въглени се произвеждат в Индонезия и по-рядко на други места. Те имат различни размери и форми. Колкото повече въглерод съдържат, толкова по-качествени са. Продуктите с ниско качество обикновено имат много ненужни съставки, които често са вредни за човека вещества.

Съществуват и естествени въглени, направени от лимонови или маслинови дървета. Те също се славят с издръжливост заради високата си калорична стойност, получена по време на процеса на карбонизация. Този тип въглени са употребявани в държави, където самите растения са широко разпространени.

Независимо от вида, в повечето случаи един пакет с естествени въглени е напълно достатъчен за 20 наргиле сесии. Важно е да проверите характеристиките на всяка марка поотделно, за да разберете с какво се отличават и да направите информиран избор.

Бамбукови въглени

Друга популярна опция са бамбуковите въглени. Те отново са екологичен избор. Правят се от пресован бамбук, който има способността да гори продължително и да отделя силна топлина. Друга характерна тяхна черта е липсата на мирис, което значи, че не биха могли да повлияят вкуса на наргилето по никакъв начин. Ако сте привърженици на дългите сесии от 60-90 минути, то бамбуковите въглени са чудесен вариант за вас.

Бързо запалващи се въглени

Бързо запалващите се въглени бяха популярни преди време, особено сред нетърпеливите пушачи на шиша. Това се дължи на простотата и ефективността им. Още се наричат самозапалващи се. Причината за наименованието идва от наличието на сяра и други вещества в тях, които са лесно запалими. Издържат около 30-45 минути, така че не са особено подходящи за дълги сесии.

Това не са най-висококачествените въглени, които можете да намерите в днешно време, затова е редно да преосмислите употребата им. Не само че са вредни, но и развалят вкуса на наргилето. Самите въглени се правят от естествени материали, но отделят отровни изпарения, които не са благоприятни за здравето. Нещо повече, те произвеждат твърде много пепел. Затова въпреки относително ниската цена, е препоръчително да се избягват.

Обърнете внимание, че този продукт излъчва миризма на барут и може да съсипе тютюна. Освен това често след пушене любителите на шиша се оплакват от главоболие и парене в гърлото. Също така трябва да се вземе предвид, че веществата в тези въглени могат да изгорят части от алуминиевото фолио. Определено трябва да се ползват с повишено внимание.

Дървени въглени

Дървените въглени са още една възможност за любителите на наргилета, макар и да не са толкова разпространени. Причината е, че те изгарят твърде бързо и на всичкото отгоре отделят големи количества пепел. Като се има предвид, че се произвеждат от пресовани дървени стърготини, те са способни да отделят достатъчно топлина за хубаво шиша преживяване, но недостатъкът, посочен по-горе, ги прави неособено практични.

Освен това те имат миризма, което би могло да повлияе на вкуса на тютюна и да развали удоволствието от пушенето. Със сигурност не са подходящи за дълги сесии. Един техен плюс е, че са по-достъпни.

Comments

comments