Казусът около сградата на НТС в Благоевград се заплита още повече

Казусът около сградата на НТС се заплита все повече след последното решение на ВКС. Със своето определение, което преди дни влезе в сила, Върховен касационен съд обяви, че не допуска обжалване на решението на Апелативен съд – София и оставя в сила това на Окръжен съд – Благоевград от 2012 г. През 2012 година благоевградските магистрати отмениха всички решения на общо събрание на НТС на 31 юли 2011 г., когато в хотел „Бор“ бе сменен Венцислав Кожухаров.
Припомняме, че на въпросното събрание преди 5 г. секретарят на УС на Териториалната организация на Научно-технически съюз в Благоевград инж. Светослав Чингов направи опит да завземе ръководството, като с фалшиви подписи на членове на НТС подаде искане за свикване на общо събрание. Дотогава председател на УС бе В. Кожухаров, който бе един от многото, недопуснати на събранието от частни гардове, наети да охраняват събитието. Самият Чингов наследи през 2009 г. поста от баща си Стефан Чингов, който бе секретар на НТС 40 г., и в крайна сметка сградата остана на фамилия Чингови. Веднага след като Кожухаров и останалите бяха изгонени от „Бор“, общото събрание избра за председател ЮЗУ преподавателката Райка Чингова, съпруга на брата на Светослав – Георги Чингов. Много скоро след това Райка побърза да затвърди имотната придобивка на фамилията, като даде 4-етажната сграда на НТС – Благоевград за ползване на фирмата на съпруга си със скандален договор. Съгласно него Георги нае за 30 години сградата срещу 10 000 лв. наем за целия период на ползване, или по 27 лв. месечно. Срещу този разход той получаваше минимум по 10 000 лв. месечен наем от закусвалнята на партера на сградата, бинго залата, тв ОКО, Марио Богданов, който държи половин етаж, и т.н.

В качеството си на председател на сдружението Райка Чингова направи още един подарък на съпруга си – тя му продаде 100 дружествени дяла на „НТС – Благоевград” ЕООД, чрез което НТС извършваше търговската дейност. Георги купи дяловете срещу 5000 лв., въпреки че в момента на покупко-продажбата по сметката на ЕООД имаше 30 000 лв. Тънкият момент е, че договорът за покупко-продажба бе подписан не от Райка Чингова, а от портиера на НТС Владимир Велчев.
След извършения през 2011 преврът, се оформят две групи- едната около адв. Илко Стоянов и друга около Райка Чингова. Групата членове сред които и адв. Стоянов започнаха съдебна борба срещу незаконната сделка. Те успяха да се преборят на всички инстанции, при които магистратите отмениха общите събрания за незигодните сделки.
По същото време благоевградска Районна прокуратура, образува досъдебно производство за сключена неизгодна сделка, при която фамилия Чингови се сдоби с активите на благоевградчани, без да са дали и лев за това.
По времето в което Кожухаров водеше дела, след многократни опити на 40 от членовете сред които адв.Стоянов, успяват да свикат Общо събрани в София,след като Софийски градски съд определя,че по смисъла на закона самият той може да свика общо събрание с повече от 1/3 от членовете.И тъй като делото вече е в София, съдът определя за място на събранието именно столицата, датата е 22-ри март 2015 година в 9 часа сутринта.Решението за събранието е публикувано в Държавен вестник , а Чингови са уведомени по надлежният ред,въпреки твърденият в пресата,че не са били уведомени.Събранието е извънредно и са определени 2 точки, които да бъдат обсъдени и гласувани:
1.Смяна на председател.
2.Смяна на управителен съвет.
Припомняме, че в деня на това събрание повечето членове започват да пристигат още в 8 сутринта , час преди началото и се регистрират като попълват съотвените декларации за присъствие, за да бъдат избегнати спекулации и нарушения.В 8:45 пред сградата в която ще се проведе събранието пристигат около 50 души, сред които Чингови,Джалеви и Яневи, 25-30 непознати за никой от сдружението души и 7-8 здрави момчета предвождани от познатият в Благоевград Венцислав Сотиров-Мишката.Именно тези момчета окупират вратата,вероятно с цел никой да не влезе, но в един момент разбират,че вътре всъщност има хора и започва неясно суетене в цялата група. В този момент излиза младо момиче- секретарка на събранието , очевидци разказват,че здравите момчета започват да я обиждат и нагрубяват като в един момент един от тях я блъска в стената. Момичето казва,че ще извика полиция и пита кой отговаря от групата, тогава към нея се приближава самата госпожа Чингова.Момичето и дава декларации за присъствие, които да попълнят преди да влязат, както споменахме декларациите гарантират коректност от страна на присъстващите и удостоверяват дали са членове и защо са там.Чингова се ядосва и заявява,че никой от дошлите с нея няма да попълва каквото и да било,че тя решава кой ще влезе и кой не.Това и действия навява съмнения,че целта на доведените хора е просто да провалят събранието и да спечелят още 5-6 месеца време в съдебни битки.
След още нападки и викове секретарката на събранието успява да влезе в сградата, въпреки опитите да и се попречи и вътре се провежда събрание от тези които са влезли по-рано и са се регистрирали .
В медиите Чингова, заяви,че е проведено събрание и тя е преизбрана за председател,в реалното събрание, обаче на което тя отказва да влезе без доведената масовка от хора и заради отказа да попълнят документите за присъствие, тя е свалена. Към момента в съда са постъпили 2 комплекта документи за проведено общо събрание, единят е от членовете, които следваха наложеното от съда и един от Чингова,която е провела събрание незнайно къде, с кого и как. Сега само съда трябва да се произнесе и да признае новоизбраното ръководство.
Това, което не се споменава в публикациите по случая тогава е ,че прокуратурата е образувала досъдебно производство по чл.220 за неизгодна сделка, срещу ръководството което я е осъществило.
След случая са подадени документи за нови управители на сдружението и от двете страни и все още има неприключени производста за това.
По това време се появява Венцислав Кожухаров с трето заявление. По този начин казуса около НТС се заплита още повече, а примката около Чингови се затяга сериозно, защото и членовете около Кожухаров и тези около Илко Стоянов желаят анулиране на скандалните сделки, като остава отворен въпроса за управлението на сграда след връщането и.
Очаква се и намесата на прокуратурата, тъй като действията на Чингови остават все по-насочени към личен интерес, а не в полза на обществеността в Благоевград, каквото по същество е целта на сдружение с нестопанска цел НТС-Благоевград.
Госпожа Чингова има да отговаря на доста въпроси пред членовете на сдружението, а вероятно и пред съда.Един от тях е какво се случва с парите от сметките на сдружението, по твърдения на предишният председател Кожухаров, в сметките е имало над 100 000 лв., дали все още са там и какво се случва е въпрос на време да се разбере, тъй като ако съдът признае новото ръководство и то бъде вписано, то със сигурност ще направи цялостна проверка на активити и сметките за последните години преминали под управлението на Райка Чингова.

Comments

comments