Казусът „НТС“ или кой кого не пусна и кой не пожела да влезе на Общо събрание, свикано с решение на Софийски градски съд

Сдружението с нестопанска цел НТС-Благоевград,състоящо се от физически и юридически лица, притежава в активите си сградата на Научно-техническите съюзи в центъра на града. Именно тази сграда от няколко години се е превърнала в „ябълката на раздора“ между членовете на сдружението.
Драмата започва през 2011 година ,когато тогавашният председател Венцислав Кожухаров е сменен от Райка Чингова на известено събрание на което са присъствали около 150 души.От началото на своето управление на управителният съвет Чингова мести седалището на Сдружението в Търговище, с най-вероятната цел да отдалечи фирменото дело от останалите членове и цялата информация да минава само през нея.От този момент всеки един от членовете ,който иска информация за делата е принуден да пита Чингова.
Малко след това управителният съвет начело с Райка Чингова, взема решение да даде правото на ползване на сградата в центъра на Благоевград собственост на сдружението на фирма, собственост на Георги Чингов с когото макар и разведени на хартия, живеят заедно и имат дете след развода.Това се случва на две проведени събрания на 8-ми април и 27 юли 2013 г., узаконяващи сделката.Учредява се сделка за предоставяне сградата за 30 години за скандалната цена от 10 000 лв. , която дори не е платима веднага.
Голяма част от останалите членове разбират за това от медиите, от същите медии разбират и че сделката е подписана от 10-12 души , които са обръч от близки на Чингови: Райка и Георги Чингови, Светослав Чингов-брат на Георги, семейните им приятели фамилия Ичко,Васил и Атанаска Яневи,Марияна Митова и съпругът и Петър,Марин и Мария Джалеви и Зоя и Аспарух Марчеви.
В този момент ядро от 40 членове на сдружението, един от които е адвокат Илко Стоянов решават да заведат дело и подават сигнал в прокуратурата за отмяна на сделката през 2013 година в Окръжен съд- Търговище, тъй като седалището на сдружението е там. Тогава те печелят делото с което се отменя общото събрание на което е учредена сделката, тъй като мнението на съда е , че не може 12 души да решат сами какво да правят с аткивите на сдружението.Съдът приема още,че хората подали Иска са пълноправни членове и че в този смисъл е нарушен устава и закона.
През цялото време тези 40 души се опитват да предизвикат свикване на общо събрание , за да поискат обяснение от управителя Чингова, но получават множество откази.
След многократни опити на членовете, Софийски градски съд определя,че по смисъла на закона самият той може да свика общо събрание с повече от 1/3 от членовете.И тъй като делото вече е в София, съдът определя за място на събранието именно столицата, датата е 22-ри март 2015 година в 9 часа сутринта.Решението за събранието е публикувано в Държавен вестник , а Чингови са уведомени по надлежният ред,въпреки твърденият в пресата,че не са били уведомени.Събранието е извънредно и са определени 3 точки, които да бъдат обсъдени и гласувани:
1.Смяна на председател.
2.Смяна на управителен съвет.
3.Приемане на нов устав.
Тези точки са определени от съда, когато той е решил,че ръководството действа некоректно спрямо членовете, както е в случая.
От 22-ри / неделя/ до днес се спекулираше в медиите относно случилото се в София, публикации гласяха,че адвокат Илко Стоянов едва ли не , не е допуснал членове на събранието.От първо лице и по разказите на няколко души присъствали на събранието ще ви разкажем какво се е случило всъщност.
Повечето членове започват да пристигат още в 8 сутринта , час преди началото и се регистрират като попълват съотвените декларации за присъствие, за да бъдат избегнати спекулации и нарушения.В 8:45 пред сградата в която ще се проведе събранието пристигат около 50 души, сред които Чингови,Джалеви и Яневи, 25-30 непознати за никой от сдружението души и 7-8 здрави момчета предвождани от познатият в Благоевград Венцислав Сотиров-Мишката.Именно тези момчета окупират вратата,вероятно с цел никой да не влезе, но в един момент разбират,че вътре всъщност има хора и започва неясно суетене в цялата група. В този момент излиза младо момиче- секретарка на събранието , очевидци разказват,че здравите момчета започват да я обиждат и нагрубяват като в един момент един от тях я блъска в стената. Момичето казва,че ще извика полиция и пита кой отговаря от групата, тогава към нея се приближава самата госпожа Чингова.Момичето и дава декларации за присъствие, които да попълнят преди да влязат, както споменахме декларациите гарантират коректност от страна на присъстващите и удостоверяват дали са членове и защо са там.Чингова се ядосва и заявява,че никой от дошлите с нея няма да попълва каквото и да било,че тя решава кой ще влезе и кой не.Това и действия навява съмнения,че целта на доведените хора е просто да провалят събранието и да спечелят още 5-6 месеца време в съдебни битки.
След още нападки и викове секретарката на събранието успява да влезе в сградата, въпреки опитите да и се попречи и вътре се провежда събрание от тези които са влезли по-рано и са се регистрирали .
В медиите Чингова, заяви,че е проведено събрание и тя е преизбрана за председател,в реалното събрание, обаче на което тя отказва да влезе без доведената масовка от хора и заради отказа да попълнят документите за присъствие, тя е свалена. Към момента в съда са постъпили 2 комплекта документи за проведено общо събрание, единят е от членовете, които следваха наложеното от съда и един от Чингова,която е провела събрание незнайно къде, с кого и как. Сега само съда трябва да се произнесе и да признае новоизбраното ръководство.
Това, което не се споменава в последните публикации е и ,че прокуратурата е образувала досъдебно производство по чл.220 за неизгодна сделка, срещу ръководството което я е осъществило.
Секретарката на събранието на 22-ри , която е нападната словестно и физически от здравите момчета и Венцислав Сотиров-Мишката, също е подала жалба в прокуратурата.
Госпожа Чингова има да отговаря на доста въпроси пред членовете на сдружението, а вероятно и пред съда.Един от тях е какво се случва с парите от сметките на сдружението, по твърдения на предишният председател Кожухаров, в сметките е имало над 100 000 лв., дали все още са там и какво се случва е въпрос на време да се разбере, тъй като ако съдът признае новото ръководство и то бъде вписано, то със сигурност ще направи цялостна проверка на активити и сметките за последните години преминали под управлението на Райка Чингова.

Comments

comments