Казахстанския пролетен празник НАУРЪЗ ще се отбележи в Благоевград на 22 март

Ансамбъл „Пирин” ще танцуват и пеят по повод Казахстанския Пролетен празник Науръз.
Събитието ще се състои пред зала „22 септември” на 22 март от 10.30 часа, пред Почетното консулство на републиката в Благоевград. Студенти от АУБГ ще представят традиционен казахски танц и ще свирят на домбра. Специален гост- изпълнител в празничния концерт е популярният изпълнител Веселин Маринов.
Официалната част ще започне в 12 часа с приветствени слова, последвани от коктейл.
Заповядайте на 22 март, вторник от 10.30 ч. пред зала „22-септември“ Благоевград да отпразнуваме Първа пролет по казахстански!
Науръз произлиза от персийски език: нау – нов, руз – ден. Науръз е денят на пролетното равноденствие, което бележи началото на пролетта и Новата година. Този древен празник днес е част от модерния живот на Казахстан и съхранява традициите и обичаите от миналото.
След дългата зима с идването на пролетта се отбелязва празникът на зараждането на живота. През пролетта хората бързат да се обновят физически и духовно – освобождават се от дългове, стари ненужни вещи, ремонтират жилищата, искат прошка от близките си, канят гости и подаряват подаръци на роднините.
Казахите отдават особено значение на числото седем по време на честванията Науръз. Главното блюдо на празника – науръз коже, включващо 7 задължителни елемента, олицетворяващи 7 основи на живота – вода, месо, сол, масло, брашно (ориз, жито, царевица) и мляко, символизиращи щастие, късмет, мъдрост, здраве, богатство, бързо израстване, закрила на небето.
Днес в Казахстан празникът се отбелязва с различни фолклорни игри – казакша курес, тогъз кумалак, къз куу, байга , различни ритуали, благотворителни събития, засаждане на дървета, почистване на паркове, улици и площади. Хората вярват, че колкото по-богато се отпразнува Науръз, толкова по-весела ще бъде годината.

Comments

comments