Кадиев очаква днес да бъде изключен от групата на БСП

Парламентарната група на БСП e възможно днес да изключи Георги Кадиев от редиците си. Новината съобщи депутатът в профила си във „Фейсбук“. Причината за изключването на Кадиев е внесеният от него законопроект за агитиране на майчин език по време на предизборна кампания.
Вчера Кадиев написа:
„И така, утре в 11:30 е гласуването за изключването ми от парламентарната група на БСП. Законопроектът ми не е причината. Той е съвсем нормален. Убеден съм, че след 10-ина години ще се чудим как изобщо сме спорили за това. Както сега се чудим как е можело да се подкрепя робството, как бели и черни са били в различни градски автобуси, как жени не са били допускани в университет. Ще ви разкажа една история.
През 70-е и 80-е инвестиционният фонд на Харвард инвестира милиарди в Южна Африка, подкрепяйки икономиката на апартейда. Дори когато други фондове изтеглят парите си, те остават. Печалбите са прекалено добри. През 1999 обаче нещата са се обърнали. Харвард е срещу апартейда и кани като гост Нелсън Мандела, предлагайки му титлата „доктор хонорис кауза“. Като извинение, но и умирайки от страх, че няма да приеме. Мандела прие. Прости и продължи напред. Бях там, чух речта му.
Не може да изключваш депутат заради закон, който е внесъл. При това не лобистки, не корпоративен, а за човешки права. Абсурдно е. Това е само поводът. Причината? Така и не я разбрах. Каквото и да стане утре, помнете историята с Мандела. Нещата се обръщат”.

Comments

comments