Кадиев: Най-много се страхувам от етнически конфликт в България

Уплаших се от събитията в Гърмен. Това може да доведе до етнически конфликт, а аз най-много се страхувам от етнически конфликт в България. Това призна депутатът от БСП Георги Кадиев в „Тази сутрин“ по bTV. Той заяви, че по време на мандата на неговата партия, те са правили малки стъпки към решаване на проблема в гетата и даде за пример подарените водомери на гетото от местното ВиК.
По темата за забраната за агитация на майчин език и критиките му към нея, Кадиев заяви: „В момента Лютви Местан е глобен с 681 лв. за агитация на майчин език. Ние всички му дължим извинение, защото не можеш в годината на основаване на Българската държава ти да се подиграваш. Битката с партията не минава през унижението на личността“, посочи левият депутат.

„Това ще доведе до кауза за симпатизантите на ДПС, а това е много опасно. Гледам на този въпрос като на засягащ националната ни сигурност. Няма нужда да се трупа излишно ексалация на напрежението. Всичко се натрупва малко по малко“, предупреди Кадиев. Според него модерният национализъм не минава през това насила да караш някого да говори насила друг език, а да дадеш повече права и предложи агитацията на турски език да се разреши, но с превод на български.

„Аз осъзнавам, че след тези думи вероятно политическата ми кариера ще приключи. Съзнавам, че тази тема може да взриви коалицията, дори някои политически партии, призна депутатът.

Георги Кадиев си спомни най-срамния момент в живота: „Най-много съм се срамувал в музея на Холокоста, когато видях един вагон с надпис „БДЖ“, в който са се презовали македонските евреи. Не искам отново да се срамувам“, заяви той. Когато имате едно цяло поколение без образование и единственият му начин за препитание е чрез кражби, неминуемо ще има конфликти Тези хора също имат нужди като всички нас. Кадиев обяви, че трябва да им се помага, а не да се заклеймяват.

Валентин Касабов от Патриотичния фронт обаче категорично застъпи противоположното мнение. Според него задължително трябва да отпадне агитацията на чужд език. България не е мултиетническа държава, а ясно пишело в Конституцията, че езикът ни е български. Според него се нарушавала Конституцията, ако се агитира на турски. „Трябва да има наказание не 681 лева глоба, а 681 дена в затвора“, каза той.

Comments

comments