Йордан Цонев заподозря АБВ, че мъти българска СИРИЗА

„Оттеглянето на АБВ от властта не ме изненада. От първия ден предупреждавахме, че такава коалиция не може да роди стабилност, тя е бременна с нестабилност.“ Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. „Партиите в управляващата коалиция нямат нито една допирна точка и неслучайно постоянно виждаме противоречия между тях. Изборният кодекс извади на преден план технологията, по която съществува властта – хаос. Тази коалиция ще приключи с предсрочни парламентарни избори и за съжаление няма да изпълни основната цел, с която бяха проведени предсрочни парламентарни избори – да се върне политическата стабилност“, посочи Цонев.

По думите на му политическите партньори на ГЕРБ ежедневно рекетират партията на Бойко Борисов. „Ако основен партньор на управляващите ще бъде Патриотичният фронт, тежко и горко на ГЕРБ, на коалицията и на България. Тази политическа сила отдалечава България от демокрацията“, заяви Цонев.

„Първанов и АБВ по-скоро водят политика за сближаване и създаване в лявото една коалиция тип СИРИЗА. Това не е лошо за българския политически процес“, каза той.

„Ние даваме своя принос за политическата стабилност, но търпението на ДПС също има граници – ако отсреща продължаваме да получаваме хаос и нестабилност, ще поемем курс към предсрочни избори. Ако една коалиция не може да се справи с устойчивостта на властта, няма смисъл тя да продължи да управлява. Мъчително е да продължиш да приемаш закони в такава среда. Както гласи една популярна поговорока: „По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай“, каза още Йордан Цонев.

„Изборният кодекс – като започнете от задължителното гласуване, през орязване на правата едни българи да гласуват и стигнете до технологията на гласуване, е тежко потъпкване на конституцията на България. Законът освен че е в нарушение на конституцията, е пълен с логически противоречия“, заяви зам.-председателят на ДПС.

„Ще подкрепим ветото на президента, въпреки че смятаме, че е малко лицемерно. Протестираха в Ню Йорк и Лондон по 200 души и държавният глава наложи вето. Съмнявам се, че щеше да го направи, ако бяха протестирали 5000 души в Анкара. Ние гледаме на нашите граждани в чужбина по еднакъв начин – те имат право да гласуват и държавата е длъжна да гарантира правото им на глас, където и да се намират“, изтъкна Йордан Цонев.

Той беше категоричен, че от ДПС ще сезират Конституционния съд за редица текстове от Изборния кодекс, най-вече за задължителното гласуване.

Comments

comments