Йорданова: Чакаме Конституционният съд да даде зелена светлина за оставката на Гешев

Главният прокурор Иван Гешев трябва да носи отговорност за несвършената работа, заяви правосъдната министърка Надежда Йорданова пред Нова тв. Тя съобщи, че материалите със сигналите срещу него са събрани и се чака единствено решението на Конституционния съд дали може правосъдният министър да поиска оставката на главния прокурор.

„Само Иван Гешев и подчинените му във ВСС прокурори смятат, че министърът не може да го закача“, смята Йорданова. Тя отказа да конкретизира какво съдържат сигналите срещу Гешев, защото настоя, че трябва да се спази процедурата.

„Спазването на процедурата е част от върховенството на правото, за което се борим“, подчерта тя и уточни, че не е нужно нарушенията да са престъпления, за да има оставка. „В Европа изискванията към работата на главния прокурор са по-високи“, посочи Йорданова.

Тя припомни „смехотворните оправдания, които измисля прокуратурата, за да не разследва докрай“.

„Година и половина след снимките на кюлчетата и пачките прокуратурата поиска от БНБ да им провери номерата! Все още няма насрочена експертиза на телефонния запис, за който две други независими експертизи установиха, че гласът е на Бойко Борисов“, припомни министърката.

Comments

comments