И големи медии се правят на ударени за духа на закона относно изборните резултати

Наличието на купища сигнали за нарушения на изборния процес явно не е достатъчно, за да бъде завършена картината на тотален шок и ужас на Местни избори 2015.

Освен множеството сигнали, почнали още от сутринта с изпълненията на Волен Сидеров, скъсал бюлетината за националния референдум и на Бойко Борисов, който директно си каза за кого е гласувал в София, медиите също не се свенят. Примери в това отношение са Нова телевизия и новинарските сайтове ПИК и БЛИЦ.

Тъй като законът не регулира по никакъв начин Facebook, в една от страниците си в социалната мрежа Нова директно пуска както избирателна активност, така и кой кандидат къде се намира в съответната област. Проверка на Actualno.com показа, че Нова са пуснали резултати от Видин, Благоевград, Шумен, Бургас като Facebook постове.

При БЛИЦ и ПИК нещата са по-тривиални – те следят кулинарна и трафик картина съоветно, с крайно явни подсказки.

Според закона в изборния ден до 19:00 часа медиите не следва да обявяват никакви резултати от гласуването. Facebook обаче все още не е урегулирана територия по буквата на закона. На колегите припомняме, че освен буква, законът си има и дух – тази частица, на която е основан и която се нарича „морал”. А спазването на закона не означава само взирането в буквите.
Източник: http://izbori2015.actualno.com/

Comments

comments