Ицо Хазарта към „Възраждане“: Законът не важи ли за шепа фашисти

 

 

В парламента най-сетне се стигна до по-сериозни реакция след вчерашната атака срещу Народното събрание, проведена от симпатизанти на „Възраждане“.

Повод даде изявление на зам.-председателя на партията Цончо Ганев. Той обяви от парламентарната трибуна, че управляващите не са се вслушали в призивите на партията му към диалог, за да се избегне разделението в обществото. „Сега обвинявате нас. Вие отказвате да носите всякаква политическа отговорност. Цинизъм е да прехвърляте отговорността си върху всички други“, нахвърли се Ганев към опонентите си.

Това провокира остър отговор от депутата от ПП Христо Петров – Ицо Хазарта. „Ако утре реша и извикам 500 или 1000 от хората, които са гласували за мен, и им кажа: елате да влезете незаконно в парламента, елате да поблъскате полицаи, ще ви платя автобусите, може да ви дам и по 40 лева. Не е ли правилно господин главният прокурор да поиска моя депутатски имунитет, да бъда съден и да ме вкарат в затвора? Дали в закона пише, че важи само за мен или за шепа нещастни фашисти?“, обърна се певецът към депутатите от „Възраждане“. Колегите му от ПП посрещнаха изказването с ръкопляскания.

Водещият заседанието Кристиан Вигенин предположи, че трябва да се направи правна справка дали могат да се очакват действията, за които говореше Петров. Депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че се присъединява към изказването на певеца, и добави, че парламентарното ръководство трябва да обърне внимание на компетентните органи към призивите за насилие, отправени към Народното събрание.

СТРАННО БЕЗРАЗЛИЧИЕ

Сблъсъкът дойде на фона на странната пасивност и безразличие, с която парламентарните политически сили посрещнаха вмерашната атака. Освен изказвания от страна от отделни депутати, нямаше дори отделни позиции на парламентарните групи, още по-малко обща такава на Народното събрание.

В началото на пленарното заседане по темата говори от парламентарната трибуна Николай Ангов от името на ПП. Той нарече случилото се „безразсъдна хулиганска проява“ и обвини колегите си от „Възраждане“, че са поставили в опасност живота на протестиращите си поддръжници. „Част от депутатите на „Възраждане“, които подстрекават този протест, първо са ваксинирани и второ, ако имат нужда от лекарска помощ, те ще развеят депутатските си карти и ще бъдат приети в претъпканите болници. А това е лукс, който техните избиратели нямат“, изтъкна Ангов.

„Две години ние се събуждаме всяка сутрин с цифри за заболеваемостта и за починалите. Много хора приемат това тежко, притеснявайки се за живота си и този на близките си. Една шепа хора обаче сутрин, гледайки цифрите и гледайки настроенията, виждат възможност за политически дивидент, докато излагат на опасност живота на своите избиратели“, допълни депутатът от ПП.

От другите парламентарни групи реакция нямаше. Само зам.-председателят на Народното събрание от БСП Кристиан Вигенин предпазливо коментира, че снощните събития трябва да бъдат разгледани от някои парламентарни комисии – например тази по етика. Така той намекна, че трябва да се обсъди поведението на депутатите от „Възраждане“. Но побърза да добави: „Само го индикирам.“

В кулоарите Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС се ограничи със следния коментар за случилото се: „Всеки български гражданин има право да изразява гражданската си позиция и да осъществява правото си на демократична форма на протест.“

МИРЕН ПРОТЕСТ“

Зам.-шефът на „Възраждане“ Цончо Ганев по-рано сутринта заяви пред Нова ТВ, че „не може да се каже, че протестът срещу зелените сертификати е предизвикал размирици и много тежки проблеми“. Той похвали полицията като „изключително коректна, изключително добронамерена, в голяма част от времето, включително и любезна“. И благодари на шефа на МВР Бойко Рашков.

В същото време, съпартиецът му Петър Петров обяви, че ако не се проведе диалог с управляващите по възможността за отпадане на сертификата, демонстрациите ще продължат.

Интересно е, че депутатът от ПП Татяна Султанова също коментира пред Нова ТВ, че митингът е протекъл мирно, а полицията е влязла в ролята на „деескалатор на напрежението“. „Това е още един знак на настъпилата промяна“, смята Султанова.

АТАКА СРЕЩУ ЖУРНАЛИСТИ

По време на протеста е имало посегателство срещу екип на bTV. От Съвета за електронни медии (СЕМ) днес илязоха с позиция, в която обявиха, че насилието срещу журналисти е атака срещу постиженията на демокрацията. „Проявата на всяка физическа и вербална агресия срещу медиите е равнозначна на погазване на правото на информация на обществото“, заявяват от СЕМ.

 

 

 

 

Източник:СЕГА

Comments

comments